Castell de Castellnou de la Plana de Moià (Moianès)

Castellnou de la Plana és un castell de finals de l’edat mitjana situat en el terme municipal de Moià (Moianès).

Està situat al sud de la vila, a la dreta de la riera de Castellnou, que en pren el nom, a llevant i a prop de la carretera C-59 aproximadament un quilòmetre al sud-est del centre de la vila de Moià.

Us passo la seva historia:

  • Si bé Castellnou és documentat des del segle XII.
  • Aquesta edificació fou construïda al segle XIV pels Planella, com a substitució de l’antic castell (el castell de Clarà), d’aquí el nom de “Castell Nou”.
  • El conjunt fou erigit en castell per decret del rei Pere el Cerimoniós el 6 de juny de 1381.
  • Derogat pel rei Martí l’Humà l’any 1408.
  • La propietat passà als Planella i després als Barrera.
  • Més tard tornaria a canviar de mans fins a arribar als marquesos de Puerto Nuevo, títol que avui en dia sostenen els seus propietaris, els quals conserven al seu arxiu els documents referents a la casa.
  • Moià, com tantes altres poblacions, s’emmurallà durant el segle XIV.
  • El 1382, arran de la compra de Moià i el c. de Clarà feta per Pere de Planella, l’antic castell de la vila va restar, d’aleshores ençà, abandonat i, sense dubte per contraposició, sorgí el nom de Castell Nou, aplicat a la “domus”, o casal de Molins.
  • Trobem, en efecte, que en el terme de la sotsvegueria de Moià, el 6 de juny del 1381 fou referida com castell, història que hem citat abans.
Josep Salvany i Blanch – 1924

És un edifici de planta irregular articulat segons tres cossos: el primer format per l’antic molí; el segon pel mas pròpiament dit en el qual destaquen les presons en el nivell inferior i les finestres situades a la façana de migdia de tipologia semblant a les del segle XVI, amb caps enfrontats esculpits a la pedra (exemplars que recorden molt els de la Serradora). El tercer cos és dedicat a dependències i annexes de la casa actual.

Els tres cossos citats formen un corraló orientat a ponent i tancat per una construcció de pedra que constitueix una mena de fortificació.

Anys enrere, tinguérem ocasió d’assabentar-nos que a l’establa, ran de terra, hi ha una feixuga làmina de ferro que, destapant-la del sòl, dona a una sòrdida estança, que pogué servir de presó.

El Castell de Castellnou  és un edifici declarat bé cultural d’interès nacional.

Recull de dades: Viquipèdia

Adaptació del Text i Fotografies: Ramon Solé

Deixa un comentari