Ermita de Sant Antoni de Gironella (Berguedà)

L’Ermita de Sant Antoni està situada al costat  del camí i de la carretera que comunica el barri de cal Bassacs amb Gironella.

Historia:

  • La primera referència a una capella dedicada a Sant Antoni a Gironella és de mitjans del segle XVIII en una referència en un llibre d’òbits de la parròquia; en concret és una referència de l’any 1746, en que s’anota la defunció d’un ferrer de Vic arran d’una caiguda en el camí ral deu de Cardona a Gironella, es concreta que el fet es produí “…un poquet mes avall del Oratori de Sant Antoni en lo terme o parroquia de esta vila de Gironella…”. (BUSQUETS, praroquia 128).
  • En el mateix llibre hi consta que un veí de Gironella, en el testament demanà que es portés un braç de cera a la capella de Sant Antoni, a data de 1770.
  • Aquestes notícies ens permeten deixar constància de que a mitjans del segle XVIII ja existia aquesta capella, la qual semblaria que posteriorment va ser objecte d’alguna reforma o modificació,
  • Tenint en compte també la referència de la data de la llinda de la porta d’accés, 1772 o 1778.

Capella d’una sola nau, de planta rectangular i amb un petit campanar d’espadanya a la façana principal. Presenta uns murs revestits per un arrebossat comú pintat de blanc del qual destaquen els emmarcaments de pedra les obertures i els carreus disposats fent cantonera als quatre angles de l’edifici.

El campanar d’espadanya està realitzat amb obra de maó vist. A la façana principal se situa la porta d’accés a l’interior amb brancals i llinda en forma d’arc de mig punt rebaixat, on a la dovella central s’inscriu la data de 1772 (o és 1778).

Al capdamunt del portal se situa un ull de bou amb els emmarcaments de pedra i, a la zona del capcer, s’obre una petita finestra també amb els emmarcaments de pedra. L’espai interior, d’una sola nau, està cobert per una volta de tres trams amb llunetes i pilastres que suporten els arcs faixons. La capçalera absidal és plana i conté una senzilla fornícula, amb emmarcaments de pedra, que conté la figura de Sant Antoni de Pàdua a qui està dedicada la capella.

Els murs estan revestits amb un arrebossat simple pintat imitant la disposició de carreus en les pilastres i arcs, llevat de la zona de presbiteri i absis, espais que disposen d’un aplacat de fusta fins a mitja alçada.

Als peus de la nau única es disposa una escala amb graons de pedra que condueix a un espai de cor molt senzill, amb una barana de fusta imitant balustres. El paviment és de mosaic hidràulic de dos senzills models presentant dibuixos geomètrics.

Recull de dades: Mapes del Patrimoni Cultural – Diba.

Autoria de la fitxa: Sara Simon Vilardaga

Adaptació del Text : Ramon Solé

Fotografies: Mª Àngels Garcia – Carpintero

Deixa un comentari