La Font de la Plaça Nova de Centelles en el pas dels últims cent anys

La plaça Major Urbanitzada entre el 1514 i el 1549, on es va edificar la nova casa del baró i les dels seus dos germans. Presideix la plaça el Palau dels Comtes, construït a mitjans del segle XVI i reconstruït el segle XIX. La façana principal conserva l’escut dels Comtes de Centelles. Està declarat Bé Nacional d’Interès Cultural.

La Casa Carreras-Artau o Can Domingo, l’edifici original, va ser construït el segle XVI, però l’aspecte que ofereix és fruit d’una reforma monumentalitzadora de finals del segle XIX i principis del XX amb què va adquirir un estil eclèctic. Destaquen els treballs de pedra de les finestres de la façana. Can Sors, l’antiga casa de la Notaria permet observar l’adaptació de l’edifici al pas del temps (transformació de finestres en balcons, porxada superior, etc.).

Hi ha una Font de base antiga tota feta de pedra; sobre una base o pilar hi ha una figura femenina damunt de la font amb un braç sobre el cor i l’altre a mitja alçada,

aquesta base s’estructura amb quatre parts que s’alternen, hi ha dos aixetes amb pica elevada i alternats amb dos bancs tot adossat a la estructura.

No sempre ha sigut així, en imatges de principis del passat segle XX,

podem veure que una figura mes petita a l’actual,

estava sobre una columna i aquesta sobre la base de la Font , era molt més alta i amb un escut.

En els anys, la figura femenina sembla estar de cara al Palau dels Comtes de Centelles,

en canvi actualment dona mes al carrer, mirant a l’antic Portal.

 

 

Recull de dades : Ajuntament de Centelles i Altres

Adaptació al Text, recull de imatges antigues i Fotografies actuals : Ramon Solé

Deixa un comentari