Torre Mateu i “La Miranda” de Llinars del Vallés, sols queda el record

Avui us passo un article d’una obra possiblement dissenyada per Antoni Gaudi i portada a terme per Francesc Berenguer a Llinars del Vallès, no hi ha documentació que ho acrediti.

Es va construir  dins de la Finca coneguda per Torre Mateu, va consistir en una construcció d’una torre d’estil modernista. On apart de veure per alçada tot Llinars, hi havia llocs per reunió o sales d’estar, dedicada a la dona del propietari.                              

Efectivament, l’industrial barceloní Damià Mateu i Bisa, a l’any 1906 va encarregar a Antoni Gaudí la construcció de la Miranda a un dels extrems de la seva finca, amb la col·laboració de Francesc Berenguer, que ja havia treballat amb altres ocasions amb Gaudi.

Es situava en el angle sud est de la casa familiar dels Mateu, junt a la riera Giola  (Riera de Llinars) que travessa de nord a sud el poble de Llinars del Vallès.

La Miranda va ser durant molts anys el lloc on les senyores es reunien amb la senyora de Mateu.

D’un retall del diari, El Noticiero de España, podem llegir :

“El Noticiero de España. 11 de marzo de 1939

Fotografía de la Torre “La Miranda” de Llinars del Vallès tomada pocos días después del combate que tuvo lugar en esa localidad durante la Guerra Civil española. Las explosiones produjeron graves daños a muchos edificios, entre ellos esta construcción modernista, cuyo estado queda evidenciado en la imagen. “

Fotografia de : El Noticiero de España 11 de marzo de 1939

fins que l’any 1939, un cop acabada la Guerra Civil, Miquel Mateu, fill de Damià Mateu, va ser nomenat alcalde de Barcelona, i la seva família va abandonar la casa de Llinars per traslladar-se a Peralada, on són propietaris del castell.

La finca va estar abandonada durant vint-i-tres anys, fins que malauradament el 1962 va ser enderrocada per a construir-hi pisos.

Si voleu mes detallada informació podeu consultar a :

https://es.wikipedia.org/wiki/Torre_Mateu

Us passo també, un article sobre “La Miranda”, fet per Higini Herrero, crec que és molt interessant :

https://www.higiniherrero.cat/2017/01/05/patrimoni-daqui-la-miranda-de-gaudi/

Torre Mateu i “La Miranda” de Llinars del Vallés, sols queda el record !

Porta Park Guell de la Torre Mateu – La Miranda

 

 

Avui em pogut reproduir “La Miranda”, gràcies a Fotografies i Postals Antigues.

Recull de dades i Text : Ramon Solé

Deixa un comentari