Santa Maria de Montfar, municipi de Ribera d’Ondara (Segarra)

Santa Maria de Montfar és una església situada al carrer de baix del poble de Montfar, al municipi de Ribera d’Ondara.

Us passo la seva història:

  • Històricament fou una sufragània de la parròquia de Sant Bartomeu de Carbasí, a l’actual comarca de l’Anoia.

Es tracta d’un edifici de planta rectangular, d’una sola nau coberta per dos trams de voltes de creueria i capçada, a llevant, per un absis semicircular, que actualment resta tapat per un envà, al qual s’obren tres nínxols.

La porta d’accés s’obre al costat esquerre de la façana sud, a partir d’un doble arc restaurat recentment. Un campanar d’espadanya de dos ulls se situa sobre la volta absidal.

Al seu interior trobem un cor situat a l’extrem de ponent de la nau i obertura de nínxols per altars als murs laterals. Destaquem el fet que tant l’exterior com l’interior d’aquesta església presenten notables remodelacions que afecten a la seva primitiva estructura, desdibuixant la seva imatge.

Els paraments interiors han estat també restaurats recentment, presenten una capa de guix policromada de colors blau i ocre i per les seves façanes exteriors utilitzen l’aparell format pel típic carreuó segarrenc, amb presència d’esquerdes en els seus murs. La teulada està disposada a doble vessant. Al seu costat hi ha el petit cementeri.

Santa Maria de Montfar és una església del poble de Montfar, al municipi de Ribera d’Ondara (Segarra) inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Recull de dades: Viquipedia

Adaptació al Text: Ramon Solé

Fotografies: Ramon Solé

Deixa un comentari