Periques de Puig-reig (Berguedà)

Periques és un mas del municipi de Puig-reig (Berguedà) Des de Puig-reig, ctra. a Sta. M. de Merlés, cal anar per un camí a la dreta que va directa a Periques.

Us passo la seva historia:

  • Des de l’any 1212 és documentat el Mas de Sant Julià
  • Sobre el qual a finals del segle XIII, els Templers, senyors del castell i terme de Puig-reig, iniciaren la construcció de la seva granja-convent.
  • La dissolució de l’orde, a inicis del segle XIV, va impedir que la construcció s’acabés totalment i funcionés com a centre agrícola i ramader de la Comanda de Puig-reig.
  • Sota el domini dels Hospitalers fou residència temporal dels membres de l’orde.
  • Al segle XVII ja funcionava com a masia.
  • L’any 1721 era conegut encara amb el nom de “Mas Sant Julià, vuy lo mas Periques”.

És una construcció gòtica de finals del segle XIII o començaments del XIV. Consta d’una planta quadrada (24 x 24 m) formada per cossos rectangulars i closa per una tanca amb una porta d’arc de mig punt adovellat. Les dependències formen un angle recte al sector nord-oest, i una muralla amb finestres i espitlleres al sector sud-est tanca un pati quadrat.

Les dependències són cobertes amb arcs diafragmàtics i fetes amb carreus de mides força grans, polits i escantonats que encara conserven les marques de picapedrer. L’ala nord era destinada a celler, magatzem i estables (soterrani). Cuina-menjador i dormitori eren situades a l’ala de ponent.

A la banda nord hi ha la capella de la Mare de Déu del Carme, d’origen romànic, antigament dedicada a Sant Julià i reconstruïda en època moderna.

Periques és un mas del municipi de Puig-reig (Berguedà) inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Recull de dades: Viquipèdia

Adaptació al Text: Ramon Solé

Fotografies: Mª Àngels Garcia – Carpintero

Deixa un comentari