Santa Creu de Creixà de Piera (Anoia)

Aquesta setmana esta dedicada a Esglésies i a Ermites

Santa Creu de Creixà esta en un petit turonet de la Urbanització de Can Canals de Piera.

Us passo la seva història:

  • La primera documentació que fa referència a l’església data de 1018 i 1063.
  • Posteriorment, consten registres dels anys 1181 i 1196 de donacions a favor de l’església de la Santa Creu de Creixà.
  • Fins al segle XV va ser sufragània de Santa Maria de Piera, quan, per proximitat, va passar a ser-ho de Sant Jaume Sesoliveres.
  • L’any 1571 el pintor vilafranquí Jaume Huguet va elaborar un retaule per l’interior que es va perdre.

Capella originalment de planta rectangular i una sola nau. L’església de la Santa Creu ha sofert molts canvis al llarg de la seva història. L’any 1691 es van construir els altars laterals i es va fer un allargament de la nau rectangular. La nau va ser coberta amb una volta de canó i reforçada amb un arc toral en la trobada entre la part antiga i la nova.

L’absis semicircular està situat a la façana est i està arrebossat amb morter de calç. A la façana oest hi ha la porta principal adovellada i de doble arquivolta. El campanar d’espadanya està format per dues obertures i se situa al cos de la nau, la campana va ser robada durant la Guerra Civil. La coberta general es resol a dues aigües. Totes les teulades, la de la nau i de l’absis, són de teula àrab.

L’any 1985 es va dur a terme la restauració de l’església, a iniciativa dels diversos veïns de Piera les barriades de Can Canals de Masbover i la Fortesa, Es va centrar en l’enderroc de la masia annexa, propietat dels marquesos de Monistrol, (actualment les vinyes son propietat de la familia de vins i caves SUMARROCA) i el repicat de les pedres interiors i del fris.

Al museu de les caves Marquès de Monistrol hi ha una pica baptismal romànica molt desgastada que prové d’aquesta església. És quasi esfèrica i no presenta cap mena de decoració.

Cada segon diumenge de maig es realitza l’aplec de la Santa Creu, amb l’objectiu de restaurar l’església i recuperar la festa de la benedicció del terme, antigament celebrada el 3 de maig.

Viquipèdia

Santa Creu de Creixà és una obra que forma un conjunt amb dues masies i està inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Recull de dades: Viquipèdia

Text: Mª Àngels Garcia – Carpintero i Ramon Solé

Fotografies: Mª Àngels Garcia – Carpintero

Deixa un comentari