La Immaculada de Cal Vidal de Puig-reig (Berguedà)

Els propers dies destinats a Esglésies i Ermites

La Immaculada de Cal Vidal o església de la Puríssima Concepció és una església de culte catòlic de la Colònia Vidal, al municipi de Puig-reig, situada a la Plaça de la Puríssima Concepció, la plaça principal de la colònia.

Fou construïda el 1946, en un estil historicista, per al culte dels treballadors de la colònia.

L’església de la Immaculada de Cal Vidal és d’estil neoromànic, amb planta de creu llatina. És de tres naus, amb la central el doble d’ample que les dues laterals i té una quarta nau més curta fent de transsepte, i cada nau està rematada per un absis. Als peus del temple hi ha un nàrtex sota del cor. Les naus tenen volta de canó reforçada amb arcs formers, i el creuer té un cimbori de planta quadrangular. Els tres absis són coberts amb cúpula de quart d’esfera. La façana dona a la plaça de la colònia.

Les parets del temple són construïdes amb carreus de pedra regulars, amb sòcol de tres filades de carreus amb les juntures d’estuc.

Pel que fa a la façana, està organitzada en un clar eix vertical marcat per la portalada i una arcada disposada en una alçada superior a la vegada que mostra tres carrers verticals disposats en un eix de simetria, i la porta central es d’arc de mig punt, amb arquivoltes, decorades amb relleus geomètrics; destaquen els relleus escultòrics dels muntants, que representen dos dels quatre elements del tetramorfs, a la dreta veiem l’àngel (que representa sant Mateu), a l’esquerra, el bou (representant a Sant Lluc).

Els altres dos apareixen en l’espai entre la porta i les finestres, a la dreta l’àliga de Sant Joan i a l’esquerra el lleó de Sant Marc. A la façana lateral de ponent trobem un campanar d’espadanya composta per dues obertures amb brancals i ampit rectes i llindes amb forma d’arc de mig punt on hi ha encabides les campanes.

Recull de dades: Viquipèdia

Adaptació del Text : Ramon Solé

Fotografies: Mª Àngels Garcia – Carpintero

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s