Oratori del Perich de Rajadell (Bages)

L’Oratori del Perich està situat en els  Plans del Perich. A l’actual carretera N-141g, paral·lela a l’Eix Transversal C-25, entre els km. 121 i 122 d’aquest. A on hi ha una rotonda de Rajadell.

Historia:

  • Aquest oratori assenyala una cruïlla del camí ral.
  • D’una banda indica la ruta a Santpedor, passant pel Peric i Fals. I d’altra indica el camí Ral que, procedent de Cervera, i seguint la riera de Rajadell, duia a Manresa passant pel Molí de Baix i Monistrolet.
  • La llegenda que indica Mado, Matifoll, Paric sembla referir-se al nom complet del propietari del mas Peric que, segons una inscripció del mateix mas, es deia Mado Peric.
  • El monument porta inscrit l’any en que va ser erigit: 1787.

Columna que tenia la doble funció de fer fita de camí i d’oratori, al Camí Ral. Consta d’una pilastra de més de 2 m. d’alçada composta per quatre blocs de pedra sorrenca paralel·lipípeds de secció quadrada i coronada amb un gran bloc que té un frontó triangular a cada una de les quatre cares. En aquest bloc, a sota de cada frontó, hi ha una inscripció. A la cara sud la inscripció és a un nivell inferior perquè en el seu lloc hi ha una fornícula on actualment si ha instal·lat una imatge (en dos dimensions) de Sant Antoni. L’imatge ens indica el costat per on passava el camí ral.

El material constructiu està definit, en cada bloc, per grans carreus de pedra sorrenca escairats i de diferents mides, lligats amb calç. Les mides del monument són les següents: alçada total: 2,65 metres. Mida de la pilastra 0,5 x 0,5 metres. El monument s’assenta actualment sobre una roca plana.

 Les inscripcions són les següents:

 – Frontons S i E: 17/87

 – Llinda nord: SANTPADO

 – Llinda est: MADO MATIFOL I PARICH

 – Llinda sud: SA [?] TO [ ? ] PRQ

 – Llinda oest: MANRESA

Observacions:

L’oratori es trobava en un punt proper a la carretera esmentada, a meitat de camí entre Les Casetes i Sant Amanç, en una cruïlla de camins. Degut a les obres de construcció el nou eix tranversal C-25 (actualment a 10 metres de la carretera), aquest element es restaurà i es traslladà uns metres (entre 30 i 100) al seu emplaçament actual, en una rotonda de la carretera N-141g que discorre paral·lelament a la C-25 pel costat nord, no lluny d’on es trobava abans del seu trasllat, i a prop del desviament que mena a Cal Perich (Fitxa 40). Es tracta d’un element de gran interès per ser testimoni del pas del camí ral i pel seu interès específic com a element de senyalització viaria i d’advocació religiosa. La fita s’ubicava en una zona de pas obligat de la vall de Rajadell. Provenint de Sant Amanç aquí la plana s’eixampla. Es per això que en aquest punt hi havia la possibilitat de desdoblar la ruta en dues. El camí ral, que procedia de Cervera, continuava pel costat de la riera de Rajadell, direcció a Manresa, passant pel Molí de Baix i per Monistrolet. L’itinerari estava testimoniat també per una làpida del 1879 ubicada al costat del camí, prop de Les Casetes (fitxa 109). I d’altra banda des de l’oratori partia un desviament que passava pel Peric, per Dalmau i per Fals i seguia el torrent de la Vall en direcció a Sant Joan i Santpedor.

A les fotos del PEP 1993 (J. Piñero), fetes en el seu emplaçament original, l’ornacina estava buida i no presentava cap imatge.

Recull de dades: Mapes de Patrimoni Cultura – Diba.

Autor de la fitxa: PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-21

Adaptació al Text i Fotografies: Ramon Solé

Un pensament sobre “Oratori del Perich de Rajadell (Bages)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s