Setmana dedicada a les Esglésies de Catalunya

L’Església de Sant Miquel de Grevalosa , esta a la dreta de la pista forestal que us portarà a visitar a Santa Cecília de Grevalosa, poc abans d’arribar-hi. No hi ha un camí definit que hi porti, donada la vegetació baixa que hi ha.

Us passo dades històriques:
- L’església de Sant Miquel es trobava dins el terme casteller de Grevalosa i malgrat no passar mai de capella rural depenia del monestir de la Portella pel fet de que estava vinculada al priorat de Sant Pere de Mont, també dins els límits castellers de Grevalosa.
- L’església apareix documentada al s. X, al s. XII i al XIII, ja únicament ” el pla de Sant Miquel “, cosa que sembla indicar que es deuria abandonar el culte i per tant ensorrar-se l’edifici.
- El monestir de la Portella en va tenir la propietat fins l’any 1685 en que el priorat de Sant Pere de Mont va passa a dependre de la veïna església de Santa Cecília de Grevalosa.

Es tracta d’un edifici de planta rectangular que tot i estar en estat ruïnós, les diverses intervencions arqueològiques van posar de manifest l’existència de tres etapes constructives. L’església primigènia situada entorn al segle IX i que correspon a un edifici d’una sola nau de planta quadrada, amb la coberta possiblement de bigues de fusta i amb un absis carrat.

A finals del segle X – inicis del segle XI es va dur a terme la reconstrucció de l’edifici i s’hi van afegir dues capelles laterals amb la capçalera lleugerament reculada respecte a la central. L’última reforma s’efectua al segle XIII quan es van eliminar les parets divisòries entre les capelles i la nau central mitjançant la construcció de dos arcs formers dipositats longitudinalment amb la coberta formada per tres voltes de pedra estretes recolzades damunt d’aquests arcs.

Els arcs estan construïts en pedres ben escairada i, en cadascun dels arcs hi ha un bloc de pedra amb la marca d’un picapedrer en forma de creu amb els braços iguals.

En destaca el finestral del l’absis central en forma d’espitllera, que a l’exterior està emmarcat per quatre carreus de pedra, amb la llinda rebaixada amb forma d’arc de mig punt, i l’interior està coronat amb un arc de ferradura.

En antigues imatges, les tres finestres per l’exterior tenien el mateix aspecte constructiu. No obstant, avui dia, només conserva l’emmarcat exterior la finestra de l’absis central. L’accés a l’interior de la capella es situa a la façana de migjorn i en les parets encara són visible els forats de la polleguera.

El parament dels murs és de pedra regular col·locada amb filades regulars rejuntades amb morter de calç. La façana dels absis nord i sud és el que presenta un aparell constructiu més irregular amb pedra més petita.

L’església de Sant Miquel és avui un edifici ruïnós, que ha perdut totalment les cobertes i la part superior dels murs.

Recull de dades: Mapes Patrimoni Cultural – Diba. i altres
Autor de la fitxa: Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.
Adaptació al Text i Fotografies: Ramon Solé