
El Grau esta situat al sortir del poble, per l’antic camí de Prats de Lluçanès, a l’esquerra.

Historia del Mas:
- Al Moianès, Grau sembla ser un llinatge molt antic: l’any 921 trobem documentat que Geiraldo (Grau) vengué terres “Infra terminus Modeliano” al comte Sunyer.
- Uns segles més tard, Pere Grau era canonge de l’Estany i prepòsit de Santa Maria de Caselles, església dels dominis del monestir de Santa Maria de l’Estany, vers l’any 1460.
- Sembla que els Fabrer, en adquirir el mas Grau a finals del segle XVII, incorporaren al seu cognom el de Grau, costum molt habitual entre les grans nissagues catalanes.
- Un dels edificis annexos al mas té inscrita la data 1755 a la llinda de la porta d’entrada.
- Mentre que a la llinda de sobre la porta principal d’entrada al mas hi ha un motiu ornamental conopial i la data 1768 inscrita, que ens donen notícia d’una actuació important al conjunt edificat durant aquest període.
- El 1777 tenim constància encara d’un Josep Grau, pagès de l’Estany.
- Després, ja no tenim notícia de més Grau. En canvi, el cognom va tenir, i té, molt arrelament a Moià. [Costa, 2003].

El Grau és una masia barroca al nord del poble de l’Estany (al Moianès). Aquest mas forma part d’un antic nucli de cases de pagès properes a la zona del monestir. Totes elles ja existien a l’any 1860 i, per tant, segons la inscripció de la llinda de la finestra situada sobre el portal de Can Grau, sabem que la casa ja existia durant el segle xviii (1768). Àdhuc, podria ésser anterior (del segle xvii) i reformada posteriorment.

És una masia disposada segons dos cossos perpendiculars i façana mirant el sud amb n gran portal adovellat de pedra. Finestres situades segons un eix irregular respecte a la portalada principal. Planta baixa, planta noble i segon pis.

Parament de pedra amb posterior emblanquinada. La façana de llevant presenta una galeria d’arcs de mig punt formant una bonica porticada. L’aspecte del conjunt és poc cuidat: el mateix propietari ens explicava els dificultant que presenta el manteniment adequat d’una masia de semblants proporcions.

Recull de dades : Viquipèdia i Diba.
Adaptació del Text i Fotografies: Ramon Solé