Castell de Freixe de Piera (Anoia)

Per anar al Castell de Freixe cal agafar el camí rural sortint de la ctra. de Piera a Sant Sadurní BV-2242 km 7,7 en el municipi de Piera,

anireu entre vinyes a l’arribar a la masia, cal girar a l’esquerra i ja esteu al lloc per pujar per un estret camí fins el Castell i l’ermita de Sant Nicolau.

El castell de Freixe, del qual només n’han subsistit la torre adossada a l’església de Sant Nicolau i restes d’alguns murs, és una de les construccions del repoblament cristià que s’afermà a la zona central i sud de la comarca de l’Anoia al segle X.

L’església i la torre annexionada a l’angle oest, estan encimbellats dalt d’un turó proper a can Freixe (ara masia Capell) a la riba esquerra de l’Anoia, aigua avall del Bardorc, al sector meridional del terme.

Us passo la seva historia:

 • Les primeres notícies del castell de Freixe són de l’any 955, en que surt esmentat el nom de «frexano» a la carta de poblament donada pel vescomte de Barcelona Guitard en la qual cedeix unes terres as repobladors que es comprometen a conrear-les i a edificar-hi una torre de defensa.
 • L’any 1006 torna a aparèixer el lloc de Freixe en un acte de venda feta per Udalard, vescomte de Barcelona, a la seva dona Riquilda de Barcelona demostrant que al segle XI, el lloc i la fortalesa de Freixe encara es trobava el domini de la casa vescomtal barcelonina.
 • El 1041 la vescomtessa Riquilda feu donació al seu fill Guislabert, bisbe de Barcelona de tot el que ella posseïa a Freixe.
 • Un altre moment, el castell de Freixe fou donat a Santa Maria de Solsona.
 • El 1083, en el testament de Gombau s’esmenta l’alou de Freixe i s’hi consigna un castell amb torre de defensa i habitacle a l’entorn.
 • Al segle XIII, el castell i el seu terme pertanyien a Santa Maria de Solsona, i el 1237 consten en el lloc tres molins.
 • El 1283 el paborde Ponç de Vilaró comprà a Simó de Freixe tots els drets que aquest tenia sobre la fortalesa de Freixe.
 • Al fogatjament de 1365-1370 comptava amb 18 focs i pertanyia al paborde de Solsona.
 • El 1386, l’Infant Joan I vengué a Berenguer de Tous la jurisdicció del castell de Freixe i altres castells.
 •  El 1413, trobem de nou un plet pel delme entre l’església de Solsona i el rector de Piera.
 • En el segle XVII pertanyia al cavaller Luis de Foixà.

El castell de Freixe, del qual només n’han subsistit la torre adossada a l’església de Sant Nicolau i restes d’alguns murs, és una de les construccions del repoblament cristià que s’afermà a la zona central i sud de la comarca de l’Anoia al segle X.

Es conserven restes de la muralla del castell als vessants de ponent i migdia d’un petit turó al cim del qual s’aixeca una torre circular i restes de murs.

La torre està adossada a l’ermita romànica de Sant Nicolau de Freixe, té un diàmetre extern de 5,43 metres i uns 6 metres d’alçada.

Jordi Contijoch Boada /Generalitat de Catalunya

 Ara, de manera forçada, forma part del temple, construït posteriorment.

Bastida amb còdols irregulars, ni tan sols desbastats, amb altres carreus de pedra tosca. També apareixen nombrosos tascons i peces de ceràmica.

Pladevall i Font, Antoni / Generalitat de Catalunya

Castell de Freixe és una obra del municipi de Piera (Anoia) declarada bé cultural d’interès nacional.

Recull de dades : Viquipèdia

Adaptació al Text : Ramon Solé

Fotografies; Mª Àngels Garcia – Carpintero

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s