Glorieta Vilaclara de Sant Feliu Sasserra (Bages)

La Glorieta Vilaclara esta situada a dalt del Serrat de les Forques, al costat del carrer de la Bassa en Sant Feliu Sasserra.

Historia:

  • Va ser construïda a principis del segle XX per la família Vilaclara després d’haver-se instal·lat al poble.
  •  Hom creu que la glorieta Vilaclara es construí per controlar l’administració, feina i rendes de les propietats que els senyors Vilaclara tenien a tot el terme i nucli de Sant Feliu Sasserra, al mateix temps que ostentava riquesa, poder i domini econòmic de la dita família.

La glorieta Vilaclara està situada al capdamunt del serrat de les Forques dominant el poble de Sant Feliu Sasserra i amb vistes als termes municipals de Sant Feliu Sasserra, Oristà i Prats de Lluçanès.

És un edifici de reminiscències modernistes, de petites dimensions (5×5 metres aproximadament) i de planta octogonal formada únicament per planta baixa. Les vuit cares de l’edifici presenten la mateixa composició d’una gran finestra amb dos porticons de fusta i emmarcada amb motllures senzilles de color salmó.

Sobre les finestres hi ha unes petites obertures per a la ventilació. Només la cara orientada al sud-oest presenta l’accés principal, una porta a la qual s’hi accedeix a partir de sis graons de maó.

Cada cara de l’edifici acaba en forma triangular i coronat amb teulada de doble vessant que es reuneixen al centre formant una teulada piramidal de vuit costats. La teulada és, precisament, una de les parts més interessants de l’edifici. Està construïda amb ceràmica vidriada vermella als diferents vessants i blava als careners. La teulada està coronada per un penell de ferro amb unes figures representades (àngels), i presenta la teulada de la façana d’accés coronada per una creu de ferro.

Observacions:

El serrat de les forques, punt d’ubicació de la glorieta Vilaclara, s’ha habilitat com a mirador ja que des d’aquí es gaudeix d’una bona vista panoràmica.

Recull de dades: Mapes de Patrimoni Cultural – Diba.

Autor de la fitxa: Jordi Compte i Marta Homs

Adaptació al Text i Fotografies : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s