Palanca de can Sedó d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)

Per arribar a l’antiga Palanca de can Sedó , us cal en la Ctra. C-55, agafar la sortida al km 4,5, anar cap al polígon de la Flora en direcció est i nord, cap al riu.

Historia :

  • En aquest indret es construí el primer pont que va existir a Olesa i que travessava el Llobregat per comunicar amb Esparreguera.
  • En principi havia de substituir la barca que s’utilitzava per travessar el riu, però finalment aquesta va subsistir.
  • Aquest primer pont fou construït entre els anys 1867 i 1868 pels enginyers anglesos Cornelius i Miquel de Bergue, i va ser un dels primers ponts metàl·lics d’Espanya, amb una sola tirada de 90 m de longitud. El va impulsar l’empresari Puig i Llagostera, que tenia una industria tèxtil al marge dret del riu i necessitava que els treballadors d’Olesa el poguessin travessar.
  • Aquest pont va esfondrar-se a causa de la catastròfica riuada del 24 d’agost de 1868 i l’any següent fou reconstruït segons el projecte original.
  • La crescuda del Llobregat de l’any 1873 el va tornar a ensorrar.
  • No es tornà a construir un pont fins el 1892, quan Antoni Sedó, nou propietari de la fábrica (l’actual colònia Sedó), decidí habilitar una palanca aprofitant les pilastres que quedaven d’empeus.
  • El nou pont era penjat (menys car però només apte per a vianants), més sòlid i adaptat a les necessitats del terreny i de la fàbrica.
  • Més recentment, les riuades de l’any 1971 el deixaren molt malmès i ja no fou reconstruït, ja que en aquestes dates tenia poca utilització.

Pont penjant sobre el riu Llobregat que antigament utilitzaven els obrers que treballaven a la colònia Sedó. El pont, que era només per a vianants, està fet amb una estructura metàl·lica sostinguda per dues torres-pilastra, una a cada banda del riu.

Les pilastres, que pertanyen a un anterior pont construït el 1867- 68, estan fetes amb revestiment de pedra i amb maó a les cantoneres.

El cablejat d’acer queda sostingut a la part superior de cada pilasta i manté tensada l’estructura metàl·lica. Actualment només es conserva un dels costats d’aquesta estructura.

Tot i que molt malmesa, encara travessa el riu, i té una llargària d’uns 90 metres entre pilastra i pilastra. Els vianants passaven sota la pilastra per un arc d’un metre, que devia ser rmés o menys l’amplada que tenia el pont.

Actualment, l’entorn es troba envaït per la vegetació de ribera, i l’antic camí que anava cap a Olesa ha quedat tallat per les instal·lacions del polígon industrial.

Recull de dades: Mapes de Patrimoni Cultural – Diba.

Autor de la fitxa: Jordi Piñero Subirana

Adaptació al Text i Fotografies: Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s