Oratori del Pinyé de Fonollosa (Bages)

L’Oratori del Pinyé està situat en el camí de Fonollosa a Aguilar de Segarra, km. 2,5, al marge dret de la carretera.

Historia:

  • Es desconeixen els orígens d’aquest monument religiós, però tot sembla indicar que es trobava al peu d’un camí força transitat antigament, just al límit del terme de Fonollosa, i que servia d’excusa per fer una parada als caminats i fer una oració.
  • El nom popular amb el qual es coneix: Oratori del Pinyé, es deu a la presència d’una veïna casa ubicada a l’altra banda del camí, anomenada del Pinyé.

Element religiós format per tres blocs de pedra de diferents tamanys disposats verticalment al costat del marge de l’antic camí que des de Fonollosa menava a Aguilar de Segarra. La base de l’oratori la forma un fust vertical que li fa de suport i que forma el primer bloc de l’oratori.

Aquest fust és fet a base de carreus quadrangulars i rectangulars units amb formigó i té unes mides de 164 cm d’alçada x 58 d’amplada. Sobre el fust es sobreposa un segon bloc format per un carreu monolític de 50 cm d’alçada x 48 d’amplada, al qual s’ha excavat una petita fornícula on es troba dipositat la figura d’un Sagrat Cor fet en metall. Corona l’oratori un tercer bloc de pedra monolític en forma de cup de 25 cm d’alçada x 26 d’amplada x 23 cm de gruix. El conjunt es troba encarat al S-E, tenint l’obertura de la fornícula al peu del camí.

Observacions:

El fet de que aquest oratori es trobi just al límit del terme muncipal de Fonollosa, fa pensar en la possibilitat que amb anterioritat en aquest punt es situés algun element de referència religiosa i termenal, com per exemple alguna creu de terme, i en substitució d’aquesta es col·loqués aquest oratori.

Recull de dades: Mapes de Patrimoni Cultural – Diba.

Autor de la fitxa : Raquel Valdenebro Manrique

Adaptació del Text i Fotografies: Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s