Comunidor de Gaià (Bages)

Per arribar a Gaià s’arriba per la carretera de Prats de Lluçanès (BV-4401), km. 5; el Comunidor està a prop de l’església parroquial de Gaià, al nucli de Gaià.

Us passo la seva historia:

  • El comunidor de Gaià està documentat ja el 1590, quan en una visita pastoral es mana que sigui cobert.
  • I es probable que la construcció s’aixequés en aquest període, ja que a partir del segle XVI
  • l’Església optà per impulsar la construcció de comunidors vora les parròquies en un intent per canalitzar les pràctiques ancestrals i populars que es feien des de temps immemorials per conjurar les tempestes.

Comunidor emplaçat entre l’església parroquial de Gaià i l’edifici de la Rectoria. Es troba just al límit de l’altiplà on hi ha l’església i encarat sobre un barranc, amb vistes sobre el territori.

És un dels pocs exemples conservats a Catalunya d’aquest tipus de construcció gairebé als marges de l’ortodòxia religiosa que servia per exorcitzar els mals esperits i lluitar contra les tempestes. Es tracta d’una petita construcció de planta quadrada, amb les parets fetes amb grossos carreus i la coberta a quatre vessants, amb una creu de ferro al damunt.

L’entrada és pel cantó de l’església, amb una escala que hi dóna accés, i als tres costats restants hi ha finestres. Una de les finestres està encarada vers el turó de Santa Àgata, de manera que s’estableix un contacte visual amb aquest punt on hi havia la capella de Santa Àgata, molt relacionada precisament amb temes de bruixeria.

Al centre del comunidor, en el seu interior, hi ha un pilar de pedra, que seria el pedró des d’on es feia el ritual de beneir el terme. Li falta la creu de ferro que el coronava. A l’angle nord-est hi ha un altre pilar de pedra, que aguanta una pica en forma de petxina. I a l’angle sud-oest hi ha una pica que rep l’aigua de la pluja per un forat que connectava amb la teulada.

Recull de dades : Mapes de Patrimoni  Cultural – Diba.

Autor de la fitxa: Jordi Piñero Subirana

Adaptació al Text : Ramon Solé

Fotografies: Mª Àngels Garcia – Carpintero

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s