Casa Torres Amat de Sallent (Bages)

Casa Torres Amat esta situada en el carrer del Pont, 2 de Sallent.

Us passo la seva historia:

  • La data més antiga de la casa és de l’any 1683 que figura en la llinda del balcó de la porta d’entrada.
  • El 1774 es feu una ampliació pel costat de ponent segons consta en una llinda del portal de l’esquerra. Aquesta família compta entre els seus membres amb el bisbe Fèlix Torres Amat i el seu germà Ignasi.
  • Durant el segle XIX diversos membres de la família dugueren a cap una gran activitat en la indústria tèxtil. En aquesta casa es conservava una gran biblioteca del bisbe Fèlix Torres Amat, avui a la Biblioteca de Catalunya.
  •  Després de la Guerra Civil hom feu construir una torre en el sector més occidental amb un escut nobiliari sense cap base legal.
  • S’hi conserva una col•lecció de retrats de membres de la família que va des del segle XVIII fins als nostres dies. Les primeres notícies de la vinculació dels Torres amb la vila de Sallent daten del segle XII, concretament de l’any 1252.
  • Al segle XVI ja són propietaris de grans extensions de terres de conreu. La unió dels Torres i els Amat es produeix al segle XVIII. D’aquesta unió, en van néixer set fills, dels quals Fèlix Torres i Amat fou el que assolí més fama per les seves activitats al si de l’Església catòlica, la qual el nomenà bisbe d’Astorga, càrrec que ocupà els deu darrers anys de la seva vida.
  • El conjunt que adquirí  en 1982 la Diputació, el formen la casa, propietat de la família Torres i Amat, i la fàbrica annexa, que durant molts anys va formar part del seu patrimoni. L’extensió del conjunt és aproximadament de mil cent noranta metres quadrats repartits entre la casa de dos pisos i els locals d’una fàbrica tèxtil, situada al costat del riu, que fou escenari d’un dels processos inicials de mecanització a la indústria catalana, ja que s’hi instal•là un dels primers telers mecànics que funcionaren a Catalunya.

Construïda al segle XVII, propietat de la família del bisbe Fèlix Torres i Amat, va ser adquirida el 1981 per la Diputació de Barcelona,

juntament amb mobles, objectes d’art i ornaments i objectes litúrgics que van pertànyer al bisbe Torres i a la seva família.

L’edifici consta de tres habitatges.

Dos en el sector occidental, el proper al riu, on hi ha l’habitatge de l’antic administrador i la dels porters.

L’habitatge de la família ocupa l’espai des de la torre fins a la cantonada, amb uns baixos, compartits per un bar, un magatzem i un garatge, juntament a un gran celler a un nivell inferior al del carrer.

El primer pis està dividit en dues classes d’habitacions, les que donen al carrer i al riu són les nobles, decorades amb mobles vuitcentistes i pintures murals d’imitació antiga, però pintades als anys 1950.

La part nord està ocupada per les dependències modernitzades.

Albert Benet i Clarà / Generalitat de Catalunya

Tot plegat està articulat per un pati interior.

L’espai de l’antiga fàbrica tèxtil acull actualment la Biblioteca Sant Antoni Maria Claret (anteriorment Biblioteca Popular de Sallent).

La Casa – Museu Torres Amat és un edifici del municipi de Sallent (Bages) inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Recull de dades: Viquipèdia

Adaptació del Text : Ramon Solé

Fotografies: Mª Àngels Garcia – Carpintero

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s