Barraca del Poldo de Castellbell i el Vilar

Barraca del Poldo  és de pedra seca ubicada al costat del camí que va a l’església de Sant Jaume de Castellbell. Es tracta d’una construcció aïllada, aixecada entre el camí i el marge de terra que dona a la carretera BV- 1122.

És de planta circular, de 3 metres de diàmetre interior. Els rocs de la base de la barraca no destaquen per la seva grossor. Proporcionalment si que ho fan els de l’arrencada de la falsa volta.

Entremig hi ha el pedruscall, en forma de falques que s’han introduït a cops de mall o maceta per evitar que els blocs més grossos es moguin. La porta està orientada al sud, amb una doble llinda plana i els brancals rectes. Mesura 1,53 metres d’alçada per una amplada de 0,80 metres.

Els murs tenen un gruix de 0,52 metres. Per damunt mateix de la llinda hi ha una lleixa tancada per l’interior. Té marxapeus també de pedra. El tancament és amb porta de fusta feta amb planxes. Està collada als brancals amb una mica de morter i dues frontisses de ferro. Es pot accedir al seu interior. Al terra hi ha unes planxes de suro que la impermeabilitzen.

La coberta és de falsa cúpula, que consisteix en la superposició de filades concèntriques de manera que el radi cada vegada és menor, fins a tancar amb una sola llosa. L’exterior de la coberta conserva gran part del pedruscall i terra amb existència de vegetació herbàcia que la manté en perfectes condicions.

El ràfec és conserva sencer. Aquest fet permet que l’aigua no es filtri directament cap a l’interior de l’habitacle i la malmeti. El caramull està col·locat de manera que pugui sortir el fum en cas de fer-hi foc al seu interior. A l’interior, es conserven dos tinells, un entrant a mà dreta (40 cm de costat) i l’altra col·locat al davant mateix de la porta (30 cm per 40 cm respectivament). No té cap espitllera.

Al costat hi ha un pou sec de planta circular.

Recull de dades : Mapes de Patrimoni Cultural – DIBA

Fotografies: Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s