Molí d’oli de Collbató

El molí d’Oli està en el carrer de la Salut de Collbató.

Us passo la seva historia :

  • Inicialment era un corral de bestiar que a inicis del segle XX fou reconvertit en molí d’oli.
  • El seu valor cultural rau sobretot en el fet que encara funciona com a premsa, de manera semi artesanal, cosa que permet conèixer de primera mà a través de la seva activitat el procés de producció de l’oli.
  • El Sindicato Agrícola y Caja Rural de Collbató el va comprar l’any 1932. Hi va instal·lar les màquines i el corrent elèctric i el va habilitar com a trull.
  • L’any 1993 va ser transferit a l’Ajuntament, que el va fer funcionar fins el 2005, quan va ser clausurat per incomplir la llei.
  • Recentment ha estat restaurat, habilitat com a Centre d’Interpretació de l’Oli de Collbató i reconvertit en un equipament municipal.

Es tracta d’un edifici de planta trapezoïdal construït en un volum senzill aguantat per murs de càrrega de gruix variable i amb poques finestres. Els murs són de pedra engaltada amb maons massissos i pedra petita intercalada. La coberta és a dues aigües amb teules àrabs col·locades en sec sobre llates i bigues de fusta. L’única nau té petites construccions afegides per acollir-hi l’oficina i el bany del molí, que no respecten les formes i els materials del conjunt.

A l’interior de la nau hi ha els cups per a la premsa d’oli, maquinària dels anys 20 en estat regular de funcionament i la mola de pedra del molí antic. El sostre i la coberta han estat rehabilitats recentment. L’edifici s’ha renovat recentment per recuperar la funció de molí d’oli.

Molí d’oli és un edifici del municipi de Collbató protegida com a bé cultural d’interès local.

Recull de dades: Viquipèdia. Mapes de Patrimoni Cultural – CIBA.

Adaptació al Text i Fotografies: Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s