Ermita de Sant Jaume d’Olzinelles de Sant Fruitós de Bages

Aquest mes dedicat a Esglésies, capelles, ermites i santuaris

Sant Jaume d’Olzinelles està a prop de la ctra. Santpedor-Artés en el municipi de Sant Fruitós de Bages.

Us passo la seva historia:

  • Aquesta església corona un petit puig al lloc d’Olzinelles. Aquest lloc apareix documentat a partir del 978, en una butlla del papa Benet VII, al bisbe de Vic i torna a esmentar-se a l’acta de consagració de Santa Maria de Manresa.
  • L’església, però, no fou esmentada fins a l’any 1086.
  • En l’acta de consagració de l’església de Santa Maria de l’Estany en 1133 l’església de Sant Jaume d’Olzinelles i la sagrera consten com a propietat de la canònica.
  • L’església va restar sota el domini de la canònica fins al 1592 quan passà a passà a domini episcopal.
  • Les dues parròquies del terme passaren a tenir un sol rector, Sant Jaume i Sant Genís de la Vall dels Horts es van unir a finals del segle XVI.

Sant Jaume d’Olzinelles es troba a tocar del mas del mateix nom (Mas d’Olzinelles) al qual s’uneix per un arc perpendicular al frontis.

L’edifici actual és del segle XII però al mur de tramuntana conserva la capçalera de planta trapezoïdal del temple preromànic, que fa funcions de sagristia. Es tracta d’un petit edifici de planta rectangular cobert amb volta de pedra a l’interior i a l’exterior amb una teulada de doble vessant.

El temple romànic és d’una sola nau, un absis semicircular al cantó de llevant. La nau està coberta amb volta de canó i l’absis amb volta d’un quart d’esfera.

Joan Escoda i Prats / Generalitat de Catalunya

Té una finestra central de doble esqueixada, formada per un arc de mig punt adovellat. La porta antiga fou reemplaçada per una de factura moderna. Encara es pot veure el perfil de la porta original feta amb arc de mig punt.

Jordi Contijoch Boada / Generalitat de Catalunya

Al la banda de ponent s’alça un campanar tardà, format per una espadanya de dues obertures, sense encaixar amb l’estructura del temple. Altres modificacions són: la finestra quadrada oberta sota el campanar i l’arcada sobre la qual es recolza un cos d’edifici modern.

Jordi Contijoch Boada / Generalitat de Catalunya

 El més notable, però, és la transformació de l’edifici a causa dels murs sobrealçats de la nau. L’aparell és fet amb pedra desbastada formant carreus de diferents mides i disposició irregular.

Jordi Contijoch Boada / Generalitat de Catalunya

Quan es va construir una fàbrica tèxtil uns centenars de metres més amunt del Pont de Cabrianes, i cases pels treballadors a banda i banda de la divisòria del terme amb Sallent, es va construir una nova església prop d’aquest nucli, on es van traslladar les funcions parroquials amb la mateixa titularitat que l’església antiga.

Jordi Contijoch Boada / Generalitat de Catalunya

El tancament de la fàbrica tèxtil va determinar la despoblació d’aquesta zona.

Sant Jaume d’Olzinelles és una obra protegida com a bé cultural d’interès local.

Recull de dades: Viquipèdia

Adaptació del Text : Ramon Solé

Fotografies: Mª Àngels Garcia – Carpintero

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s