Monument al Vi a Papiol

En un racó del carrer de l’Abat Escarré, davant del número 10 del carrer, i a tocar l’accès de vehicles al castell, hi ha una estructura de fusta que aguanta un cep emparrat que commemora la importància històrica del cultiu del raïm al municipi. Per sota hi ha una premsa de gàbia a sobre d’una base de ciment.

En 1972 es va inaugurar aquest monument, amb motiu de la festivitat de Santa Eulàlia de Mérida, patrona de la població. Es va fer en memòria del seu important passat vitivinicola.

S’ubica al mateix lloc en que es trobava des d’almenys l’any 1870 Cal Gaju (després Cal Pota Xena o Cal Jofré). Josep Gaju Pi del Papiol de Baix era el seu propietari. El Sr. Baró del castell i l’amo de Can Mas, eren alguns dels terratinents de la població.

L’arrendatari pagava en espècies, a la cinquena -quatre portadores per a ell i una per a l’arrendador- o a quarts o terços, segons el tracte.

Era habitual que en temps de verema vinguessin collidors d’altres indrets, de l’Aragó o de Flix. S’hi estaven uns quinze dies, 3 o 4 dies a cada mas.

La fil·loxera va arrasar tots els ceps del Papiol el 1865. Es va plantar el cep americà, que el va portar al Papiol Pere Amigó i Arús de cal Milet, i es va empeltar amb xarel·lo o macabeu, que eren els ceps més cultivats al municipi, o també amb pica-poll, que era una varietat destinada bàsicament a fer-ne panses (Faura Arís, 1996: 118).

Els vins es repartien a domicili a Barcelona. El Papiol era el principal poble barraloner de Catalunya. Tant és així, que la Junta de Colliters de Vins tenia la seva seu exclusivament al Papiol (Faura i Casanovas: 1999: 198).

Recull de dades : Mapes de Patrimoni Cultural – Diba.

Fotografies : Mª Àngels Garcia – Carpintero

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s