Sant Feliu de Barruera de la vall de Boí

Aquesta setmana està dedicada a les Esglésies

Sant Feliu de Barruera està situada a llevant del nucli del poble de Barruera, fora del sector històric del poble, a la partida de les Gavarreres. La carretera actual els separa.

Bob Masters / Viquipèdia

Us passo la seva historia :

  • Les escriptures dels s.XI-XII on s’esmenten les poblacions de la vall de Boí no fan mai referència a l’organització per parròquies sinó que ho fa per viles, fet que no és gens habitual durant aquest període a la Catalunya Vella. Això, juntament amb el fet que les esglésies en la majoria dels casos estiguin segregades a sectors extrems dels pobles, indica que la implantació de temples no va tenir una incidència massa destacada. I que possiblement les esglesies serien posteriors a la formació dels nuclis de poblament, l’origen dels quals es desconeix.
  • L’estructuració parroquial doncs, no era encara prou sòlida en els s.XI-XII.
  • Malgrat això l’església de Sant Feliu és esmentada des del segle XI, en documents del monestir de Lavaix.
  • Documents dels anys 1072 i 1103, per exemple, documenten de diverses maneres (dotacions, sobretot) l’església de Sant Feliu, però sempre de forma indirecta.
  • No és fins al segle XIV que se’n tenen notícies directes segures. L’última part de l’edat mitjana i tot al llarg de l’Edat Moderna, Sant Feliu de Barruera apareix de forma regular en tota mena de documents. En aquesta documentació es troben constants referències al sistema de co-rectors que regia a la vall de Boí. Es tractava d’uns capellans que havien de ser fills de la vall, i que obtenien el càrrec del bisbe a través de la presentació feta pels regidors i homes destacats dels pobles de la vall.
  • La història constructiva del temple de Sant Feliu és molt complexa i difícil de desgranar, atesa la variació del programa originari i la seva continuació amb un projecte completament diferent que alhora ha sofert considerables modificacions.
  • Cap a la dècada de 1970 l’edifici va ser objecte d’una restauració per part de la Dirección General de Bellas Artes, que va produir nombroses alteracions a la fàbrica, sense deixar-ne cap registre. Raó per la qual a hores d’ara resulta força complicada l’anàlisi completa de la seva evolució.
  • És contemporània de les altres esglésies de l’entorn . Pertany al grup d’esglésies romàniques de la Vall de Boí declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’ any 2000.
  • El 2007 es va dur a terme la restauració arquitectònica i l’ accessibilitat interior del campanar.
  • Les darreres intervencions es van dur a terme dins del programa “Romànic Obert”: excavació arqueològica el 2011 i el 2013 es van realitzar obres d’ estintolament d’ elements estructurals i eliminació d’ humitats i infiltracions d’ aigua de les cobertes i dels encontorns.

Té una sola nau, està capçat per un absis central semicircular amb decoració exterior d’arcuacions i lesenes. A la banda de migdia sobresurt un braç en forma de transepte carrat, a llevant del qual s’obre una absidiola semicircular, obra del s.XII, de carreus molt regulars i una franja decorativa llisa a manera ràfec. El transepte està cobert amb volta de canó i la nau amb volta peraltada amb arcs torals sostinguts per mènsules. La coberta està sobre aixecada respecte del seu nivell original formant un sostre mort. Al costat nord de la capçalera hi havia un cos de planta quadrada que feia les funcions de sagristia i que va ser enderrocat durant la restauració de la dècada de 1970, com també ho fou una capella lateral entre el transepte i campanar.

Corbella i García, Josep Maria; Salvadó, Joan 1982 / Generalitat de Catalunya

Afegides al mur nord hi ha dues capelles de planta quadrada que comuniquen amb la nau per sengles arcs de mig punt. Ambdós recintes estan coberts amb volta de canó perpendicular a la nau. El campanar situat a l’angle sud-oest de l’edifici és una torre de planta quadrada. Té finestrals de mig punt a les dues plantes superiors. La teulada a quatre vessants descansa sobre una estructura piramidal de fusta. A la façana de ponent hi ha el portal amb arc adovellat de mig punt, resseguit per motllures i guardapols (segle XIII-XIV).

Un porxo amb coberta de dues vessants protegeix aquest portal. Els paraments interiors estan repicats a la part de la capçalera, a la part de la nau, però estan arrebossats des d’on arrenca la volta fins baix. El paviment és de còdols formant figures geomètriques a l’absis i capella lateral nord, la resta de l’ església manté empostissat de fusta. El cor és un entresolat de fusta situat al tram inferior de la nau.

Jordi Contijocb Boada / Generalitat de Catalunya

La porta oberta a la façana de ponent, té davant seu un porxo que l’aixopluga. El porxo s’obre al sud i a l’oest mitjançant arcs de mig punt, i queda tancat al nord, on donava accés a un petit mausoleu, una làpida recorda que era de Casa Pubill. La porta, amb arc de mig punt, està ressaltada per dos nervis extradossats amb una motllura que fa de guardapols. Aquesta mena de portes es donen sobretot en època gòtica, i podria ser fruit d’una remodelació del s.XVI.

Maria Angels García-Carpintero

Recull de dades : Viquipèdia

Adaptació al text : Ramon Solé

Fotografies: Varis autors

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s