Edifici de la Telefònica de Bellvitge i la seva antena

Avui us presento dos articles

Edifici de la Telefónica de Bellvitge al passeig de l’Avinguda América

L’edifici de la Telefònica de Bellvitge és a l’Avinguda América, al passeig de vianants que va de la Rambla Marina a l’escola Pare Enric d’Ossó, tocant a la Gran Via, aquest passeig és conegut al barri com el de les Teresianes.

L’edifici està a tocar d’un bloc de pisos tot i que és un edifici que no hauria d’estar en mig d’una zona habitada degut a l’alta emissió de radiació que emet. S’han donat varis casos de càncer entre els veïns i les veïnes dels pisos adjacents, tot i que mai s’ha fet un estudi seriós al respecte.

Proximitat entre l’edifici de la Telefònica i un bloc de pisos de l’Avinguda América.

Al butlletí de 2001, “el Gira-Sol”, editat pel Grup Ecologista de Bellvitge es pot llegir que quatre anys abans Telefònica va instal·lar al seu edifici de Bellvitge una antena de 20 m. d’alçada amb nou plafons de telefonia mòbil, durant aquests anys van augmentar diverses patologies entre els veïns més propers.

2001, campanya reivindicativa durant les festes de Bellvitge.

Aquell any, des de la lògica inquietud dels veïns i veïnes, es crea una plataforma “Antena no” i s’inicia una mobilització que és recolzada des de l’Associació de Veïns[1], per a recollir una informació difícil d’obtenir i contra la proliferació d’antenes de telefonia mòbil sense una normativa al respecte. La protesta s’estén a tota la ciutat i obliga a les administracions reglamentar aquest tipus d’instal·lacions[2].

En 2003, després de nombrosos Plens municipals i reunions amb l’Ajuntament, Generalitat i Telefònica s’arriba a l’acord de que Telefònica retirarà l’antena, però només van retirar 3 dels nou plafons. S’han realitzat mesuraments en alguns pisos i l’emissió de les ones magnètiques és en tots els casos molt més elevada del permès. Si algú ha posat alguna mena de protecció al seu pis, s’ho ha hagut de pagar per sí mateix, sense cap ajut.

Al 2006 s’inaugura l’edifici de pisos tutelats i casal de gent gran de la Generalitat de Catalunya i, al 2007, la Biblioteca Bellvitge i regidoria del barri, tots dos a la Plaça de la Cultura, al costat d’aquest edifici singular del barri.

Plaça de la Cultura: Telefònica i Casal de la Gent Grant i pisos tutelats de la Generalitat de Catalunya.

En 2003 l’Ajuntament es compromet a no augmentar la potencia de l’antena, però en 2018, potser pel Congres de Mobile, la van doblar i vam veure com canviaven l’antena per una més potent que sembla que reparteix millor les radiacions.

2018. Canviant l’antena. Algú sap per a qué?

A l’altra banda de la Plaça de la Cultura, l’Avinguda América, ara carretera, corre paral·lela a un tram de la via del tren de Vilanova que separa els barris de Bellvitge Gornal, una autèntica barrera funcional ja que hem estat més de cinquanta anys sense un ascensor amb el que poder superar les escales.

Plaça de la Cultura. A l’altre costat de l’Avinguda América i de la via del tren, el barri veí del Gornal.

Text : Mª Àngels García-Carpintero Sánchez-Miguel

Als i a les que persisteixen en reivindicacions que són per a bé de totes i tots.

—————————————————————————————-

[1] 15-11-2008 AVV Bellvitge “Arriba la sonda de camps electromagnètics”. https://avbellvitge.wordpress.com/tag/antena-no/

[2] L-h digital, 2003 https://lhdigital.cat/c/document_library/get_file?uuid=e801acd2-087d-4198-add6-ed9ff7073032&groupId=10919

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s