Història de l’antic Monestir de Sant Jeroni de la Murtra de Badalona

Avui us presento dos articles

L’antic Monestir de Sant Jeroni de la Murtra es situat en el camí a Sant Jeroni de la Murtra de Badalona a Santa Coloma de Gramenet.

Es ubica a l’indret de l’antic Mas Murtra, a la vall de Poià, on, segons Josep Maria Cuyàs, hi havia hagut la capella dedicada a Sant Martí des del segle XII, el monestir de Sant Jeroni va ser fundat el 1416 pels monjos jerònims amb l’ajut del mercader Bertran Nicolau, que va comprar el mas

i, a més, va obtenir de Benet XIII la llicència per a traslladar la comunitat des del seu lloc d’origen, Mont Olivet, a Sant Pere de Ribes (Garraf); els motius del dit trasllat eren, possiblement, les males condicions del lloc: terra poc fèrtil i manca d’aigua.

En arribar, segons Font i Cussó, els monjos no tenien on resar, perquè la dita capella de Sant Martí ja hauria desaparegut, si bé sí que es tenen notícies d’una capella dedicada a Sant Miquel al Mas Murtra.

Inicialment, la comunitat estava formada per set monjos, durant els primers anys, fins a mitjans de segle xv, va passar moments difícils, però ben aviat va prendre gran volada, fet demostrat en l’augment de frares abans de la seva total exclaustració.

La comunitat monàstica ja havia estat dissolta temporalment entre 1811 i 1820. El 7 de març de 1820, proclamada de nou la Constitució durant el Trienni Liberal, els objectes de culte van ser subastats per l’Estat, després de passar a mans del vicari general.

El 1821 el monestir va ser utilitzat com hospital durant l’epidèmia de febre groga, el contagi de la qual va acabar el juliol de l’any següent;

l’Ajuntament de Barcelona va pagar les despeses de neteja i desinfecció de l’edifici, motiu pel qual es va blanquejar tot el monestir.

La matinada del 27 de juliol el monestir va ser saquejat i incendiat i va patir grans destruccions, el foc va començar a l’església i s’estengué a l’ala nord del claustre;

fonts contemporànies comenten que el foc va durar dues setmanes i el fum dos mesos.

Per a més informació podeu consultar a l’enllaç que adjunto:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Jeroni_de_la_Murtra

Al camí d’entrada hi ha la Font  del Lleó que fa pocs anys va ser arranjada,

així com la seva bassa situada enfront.

A dins del Monestir, es troba la Font de Sant Miquel amb una gran bassa-safareig.

Recull de dades : Viquipèdia i altres

Adaptació al Text , Fotografies i Imatges antigues : Ramon Solé – Arxiu Rasola , Viquipèdia i Julià Sanz

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s