Església de Sant Esteve de Bordils

Avui us presento dos articles

Església de Sant Esteve està situada en la Plaça de l’Església de Bordils (Gironès).

Dades general i històriques :

  • A la llinda de la porta principal hi ha la inscripció: “VVY QUE COMTAM X4 DEL MES DE SETEMBRE DEL ANY 1561 SE COMENSÁ LA ESGLESIA PARROCHIAL”.
  • I també a la portalada hi ha dos medallons de pedra, en un s’hi pot llegir “MESTRA/JAVME/BVSQVETS” i en l’altre també hi ha un nom il-legible, tot i que possiblement indica els noms dels constructors de l’església (Botet i Sisó).
  • A l’interior hi havia una altar major d’estil renaixentista que fou cremat durant la Guerra Civil.
  • Els tres escuts de les claus centrals de la volta de l’interior de la nau, corresponen a l’escut de Sant Esteve de Bordils.

L’edifici és d’estil gòtic tardà amb alguns detalls d’influència renaixentista feta amb obra és de carrers de pedra i la coberta de teula. És d’una sola nau coberta amb voltes de creuaria i amb claus centrals estan decorades amb els escuts de Bordils, el del Papa i el de Catalunya. Els arrencaments dels arcs de la volta són cisellats amb figures d’animals. Hi ha tres capelles a cada lateral, cobertes amb arcs de mig punt construïdes al segle XVIII.

Jordi Contijoch Boada / Generalitat de Catalunya

El campanar presenta un basament de planta quadrada i la part superior octogonal, amb arcades apuntades, rematat amb gàrgoles i barana calada. Flanquejant la façana principal, en el coronament hi ha dues garites de caràcter defensiu, que s’han datat del segle XVI, i estan situades en cada un dels angles i unides per una galeria.

DGPC. Servei Suport Tècnic i Inventari

La porta d’accés a la sagristia, situada en un lateral de l’absis, és d’estil renaixentista, amb frontó, tríglifs i mètopes. A la capella del sagrari hi ha un altar neogòtic.

Jordi Contijoch Boada / Generalitat de Catalunya

La pica baptismal està feta de pedra de “Girona”. D’estil barroc, és llisa i fa uns 100 cm d’alçada per 95 cm de diàmetre. Està col·locada al presbiteri de l’altar major de l’església.

Són interessants les impostes decorades, a l’arrencada de l’arc que sosté el cor, representant els sants patrons de l’església i Sant Jaume.

Jordi Contijoch Boada / Generalitat de Catalunya

Conserva diverses imatges de sants, com un Sant Josep amb el Nen; la Mare de Déu del Roser, que podria provenir d’una altra església; un Sant Esteve, restaurat els anys 1980 i una altra Mare de Déu del Roser, feta pel taller de Llimona.

L’església de Sant Esteve de Bordils és una obra declarada bé cultural d’interès nacional.

Recull de dades : Viquipèdia i Ajuntament de Bordils

Adaptació del Text : Ramon Solé

Fotografies : Maria Àngels García-Carpintero Sánchez-Miguel, Google

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s