Historia del Funicular de Gelida

Avui us presento dos articles

El Funicular de Gelida uneix el centre urbà de Gelida amb l’estació de tren de la població, situada a una cota inferior.

El sistema de transport col·lectiu anomenat el Funi, va ser inaugurat l’1 de novembre de 1924 amb l’objectiu de connectar l’estació de tren i la zona industrial amb el centre urbà.

Els promotors de la idea foren mossèn Jaume Via i Josep Rosell i Massana. L’obra fou dirigida per Santiago Rubió i Tudurí, enginyer del funicular del Tibidabo. Principalment l’utilitzaven els treballadors dels molins paperers, els passatgers del tren i els veïns del barri de Sant Salvador.

El 19 de setembre de 1920 s’havia constituït la societat Funicular de Gelida, SA.

Durant els anys 70, el seu ús caigué de forma important i va obligar que el 1977 fos municipalitzat per evitar-ne el tancament.

El 1980, el funicular passà a ser explotat per FGC, que el renovà, sen un servei turístic amb només ús els caps de setmana; el servei durant la setmana passà a ser substituït per autobusos.

Els vehicles van ser portats a Suïssa per a la seva restauració, va deixar de donar servei el 3 de març de 2016 fins el 6 d’abril de 2019 que va reobrir.

Normalment s’utilitza un sol cotxe per al transport de viatgers mentre que l’altre s’usa simplement per fer el contrapès.

El viatge dura 8 minuts amb la possibilitat de fer parada en un punt situat a la part baixa del nucli urbà anomenat Gelida-Baixador.

Els edificis de les estacions del Funicular de Gelida estan protegits com a Bé Cultural.

 

Recull de dades : viquipèdia i Funicular de Gelida – Generalitat de Catalunya.

Adaptació al Text, Fotografies i Imatges antigues : Ramon Solé – Arxiu Rasola

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s