Far de Sant Sebastià de Llafranc

Avui us presento dos articles

El far de Sant Sebastià està situat a la població de Llafranc.

Us passo la seva història :

 • Fou creat pel Ministeri de Foment segons les previsions del “Plan general de alumbrado marítimo de España e islas adyacentes” de l’any 1851.
 • En un principi el servei del far requeria el treball de tres faroners, que vivien en les dependències habilitades a l’efecte en el mateix far.
 • Els avenços tecnològics van reduir el personal necessari per al seu funcionament fins a la seva automatització i la marxa oficial de l’últim faroner, Ángel Casariego, l’1 d’agost de 1999.
 • Segons un “avís a navegants” publicat el 1857, el far giratori “de primer ordre” està situat a 41º 53′ 30′′ latitud nord i 9º 24′ 38′′ longitud est de l’Observatori de Marina de San Fernando i una altitud sobre el nivell del mar de 167,13 m. Tenia llavors un abast de 22 milles. A la façana de l’edifici s’hi llegeix “Faro de S. Sebastián. Reinado doña Isabel Segunda. Inaugurado en 1857”.
 • Pocs mesos després de la inauguració s’hi feien les primeres reformes amb el cobriment del pati interior i el tancament del recinte amb una reixa de ferro perimetral, instal·lació autoritzada el gener de 1860.
 • Una de les imatges més antigues que es conserven és una postal editada per J. Joanola i datada el 1906.
 • La reforma més important del far va tenir lloc a patir de l’abril de 1963 i fins al juliol de 1966, amb el desmuntatge de la torre original, la construcció de l’actual i la instal·lació d’una llanterna aeromarítima.
 • L’11 de desembre de 1970 un radiofar començava a emetre les lletres SN en codi Morse, facilitant la situació als vaixells que navegaven fora de l’àmbit visual del far o en dies de poca visibilitat.
 • El 18 de maig del 2000 es va signar un protocol de col•laboració entre l’Ajuntament de Palafrugell i l’Autoritat Portuària de Barcelona (de qui depèn el far) en el qual es proveïa que part de la instal•lació i del seu entorn poguessin ser oberts al públic i destinades a usos vinculats a la mar, la natura o el patrimoni local.
 • L’1 d’octubre del 2007 el far de Sant Sebastià va celebrar els seus 150 anys.
 • El març de 2012 l’Ajuntament de Palafrugell anuncià un projecte per valor de 392.000 euros per adequar l’indret i desenvolupar-hi un centre d’interpretació del patrimoni farer, el medi natural i les comunicacions que s’hauria d’acabar l’estiu de 2014.
 • El 2014 una quinzena d’organitzacions patronals catalanes hi signaren l’anomenat Manifest del Far mitjançant el qual donaven suport al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

El far de Sant Sebastià, totalment automatitzat, continua essent el que té un pla focal més alt de tot el litoral català i el més potent, amb un abast de 32 milles (uns 59 quilòmetres). Emet esclats de llum blanca de 0′ 3′′ amb ocultació de 4′ 7′′.

La seva situació li atorga el privilegi de posseir una de les millors vistes panoràmiques de la Costa Brava.

El far forma part del Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda, del qual també en destaquem el poblat ibèric datat entre els segles V fins a I aC, i que actualment està museïtzat per a la seva visita.

En el mateix espai també trobem una torre de guaita que es remunta al segle XV

utilitzada per a advertir de la possible arribada de pirates i corsaris, una ermita i una hostatgeria.

 

Recull de dades : Viquipèdia i altres

Adaptació al text : Ramon Solé

Fotografies : Maria Àngels García-Carpintero Sánchez-Miguel , Arxiu Rasola i Google

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s