La Casa Bruno “Cuadros” o Casa dels paraigües de Barcelona

Avui us presento dos articles

La Casa Bruno Cuadros, o popularment Casa dels Paraigües, és un edifici situat a la Rambla nº 82, amb el Pla de la Boqueria de Barcelona.

Fotografia : Arxiu Nacional de Catalunya

Us passo la seva historia :

  • El comerciant Bruno Cuadros i Vidal, natural de Biosca (Segarra), havia llogat, des de 1854, una botiga ubicada als baixos d’un auster grup de tres cases de planta i pis.
  • La seva botiga de paraigües, ombrel·les, ventalls i mantons li donaria rèdits suficients per adquirir gradualment les tres cases per tal de formar una parcel·la raonable per a la construcció d’un immoble totalment nou que donés benefici per si sol per mitjà del lloguer dels pisos superiors.
  • Aquesta nova casa de veïns seria construïda l’any 1858.
  • La casa, com la botiga, van ser completament remodelades per l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas els anys anteriors a l’Exposició Universal de 1888, entre 1883 i 1885.
  • Aquesta reforma comportà la total reestructuració dels interiors de la casa de veïns, l’addició del darrer pis i la decoració de les façanes.
  • Aquesta decoració de tipus orientalista fou dictada pel mateix propietari atenent-se no només a les noves corrents orientalistes, sinó al fet que molts dels objectes i accessoris que es venien a la botiga eren importats del Japó.
  • L’any 1914 es procedí a la neteja i repintat dels elements de façana.
  • Durant la Guerra Civil, una bomba que no arribà a explotar causà alguns desperfectes en impactar contra la façana afrontada al Carrer del Cardenal Casañas.
  • L’any 1980 es dugué a terme una reforma general de l’edifici per tal d’adaptar-lo com a sucursal de la Caixa d’Estalvis de Sabadell, que acabava de llogar l’edifici.

Vilaseca combina l’estil previ al modernisme amb tota mena d’elements arquitectònics inspirats en altres cultures en un edifici eclèctic que deixa bocabadats a tots aquells qui passegen per les Rambles.

Fotografia : Eloi Casella – Generalitat de Catalunya

Els balcons i la galeria del darrer pis de la Casa Bruno Cuadros són plens de referències egípcies. A la façana, els esgrafiats i les vidrieres recorden ombrel·les i ventalls de ferro fos.

A la botiga, l’orientalisme n’impregna l’exterior, caracteritzat pels treballs de fusteria, els vidres pintats i les pintures amb personatges extrets de làmines japoneses.

Fotografia : Eloi Casella – Generalitat de Catalunya

L’element decoratiu més vistós, és, però, el gran drac xinès de ferro forjat que sobresurt de la façana de la Casa Bruno Cuadros.

Fotografia : Eloi Casella – Generalitat de Catalunya

Amb el seu paraigües, va ser utilitzat com a reclam comercial de la botiga.

Wikipèdia

La Casa Bruno Cuadros, o Casa dels Paraigües és una obra protegida com a bé cultural d’interès local.

 

Recull de dades : Viquipèdia i altres

Adaptació al Text : Ramon Solé

Fotografies : Ramon Solé i Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s