Museu del Ter de Manlleu

Avui us presento dos articles

El Museu del Ter esta ubicat en el Passeig del Ter, 2, de Manlleu.

Us passo la seva historia :

  • La seu del Museu del Ter és Can Sanglas, una antiga fàbrica de filatura de l’any 1841, situada en el punt on el canal industrial de Manlleu acaba el seu recorregut de prop de dos quilòmetres.
  • Inaugurat el 23 de juny de 2004, el Museu del Ter forma part del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i de la Xarxa de Museus d’Osona.
  • Durant el 2012 va anunciar que faria un ERO que afectaria al 25% de la jornada del personal, degut a la situació econòmica.
  • L’abril de 2013, el museu va canviar de nom i d’anomenar-se Museu Industrial del Ter amb l’acrònim MIT va passar a dir-se Museu del Ter.

Can Sanglas, seu del Museu del Ter, és un edifici del municipi de Manlleu (Osona) protegit com a bé cultural d’interès local. Es tracta d’un edifici format per una nau, amb coberta a doble vessant, de planta i dos pisos. Les finestres s’obren de manera regular al llarg dels tres nivells de l’immoble. Aquestes presenten dovelles i arcs de descàrrega de totxo. Les finestres de segon pis són més petites. La teulada acaba amb un ràfec inclinat molt reduït aguantat per una biga de fusta, amb unes bigues entrecreuades que la sostenen.

Els murs de la planta baixa estan construïts amb còdols irregulars lligats amb morter de calç. Les cantoneres de reforç són de pedra picada. Els pisos superiors, en canvi estan fets amb maons i arrebossat. Una de les parets laterals està reforçada amb una pilastra adossada.

En convertir-se en seu del Museu del Ter s’afegí un cos nou a l’edifici antic, alhora que es canvià la coberta, es milloraren els accessos i s’acondicionaren els espais interiors.

L’antiga filatura de cotó de Can Sanglas és un element representatiu del desenvolupament industrial de Manlleu.

Aquesta fàbrica és documentada des de mitjan segle XIX, concretament des de 1841 i és una de les mostres més antigues de les primeres concentracions de fàbriques que s’instal·laven a la vora dels canals per aprofitar l’energia hidràulica.

Can Sanglas és l’únic edifici fabril dedicat a la filatura que encara es conserva de tot el conjunt.

Dones rentant a la Canal industrial principis segle XX

Va estar abandonada durant un temps i ara és la seu del Museu del Ter, inclòs dins la xarxa del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

Tenen un gran interès les infraestructures per a l’aprofitament de l’energia de l’aigua del Ter.

Es tracta de dues turbines que usaven l’aigua de dos ramals diferents del canal industrial.

El Museu del Ter, a Manlleu (Osona), és un museu de territori i societat que es projecta sobre el territori més enllà de l’edifici i de les seves col·leccions, amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni industrial i natural de la conca mitjana del riu Ter.

El Museu del Ter acull tres exposicions permanents

  • “La fàbrica de riu”,
  • “La societat industrial”
  • “Els rius mediterranis”

Amb el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis o CERM; i organitza exposicions temporals i activitats diverses per conèixer el singular procés d’industrialització de la zona i la biodiversitat del Ter i els altres rius mediterranis.

Altres espais visitables del Museu del Ter fora de Can Sanglas són a més la Colònia de Borgonyà (Sant Vicenç de Torelló), que compta amb un Centre d’Interpretació, i la Colònia Rusiñol, a Manlleu.

El Museu compta també amb un mòdul multisensorial anomenat “La Mirada Tàctil”, un espai d’interpretació tàctil adreçat a tothom però especialment adaptat i dissenyat per aquells visitants que presenten alguns tipus de dificultats visuals, ceguesa o mobilitat reduïda.

Us passo l’enllaç del Museu del Ter :

https://www.museudelter.cat/

 

Recull de dades : Viquipèdia i Museu del Ter

Adaptació al Text : Ramon Solé – Fotografies : Dora Salvador

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s