Convents, Santuaris, Esglésies i altres… dedicats a la Mare de Déu dels Àngels

Avui us presento dos articles

Convent dels Àngels és un edifici del municipi de Barcelona (Barcelona) situat al número 3 del Carrer dels Àngels. Fou concebut com a convent per a les monges del Tercer Orde de Sant Domènec i es fa servir com a espais per activitats culturals, formant part del conjunt del MACBA.

De l’edifici original es conserven tres grans sales amb voltes, alguna d’elles amb mènsules decorades. A l’interior de la capella del Peu de la Creu hi ha un dels pòrtics del renaixement més importants de la ciutat. Aquesta església, projectada pel mestre Bartomeu Roig, és de traçat gòtic, d’una sola nau de cinc trams amb capelles laterals entre contraforts, absis poligonal i una façana senzilla amb un portal del renaixement. La resta del convent és de línies molt sòbries, sobretot la façana extensa en la qual hi ha poques obertures i només està ornamentada en una porta del segle XVI amb un escut i un relleu que representa un Àngel de la Guarda. És un edifici declarat bé cultural d’interès nacional.

Per a més informació podeu visitar :

https://www.monestirs.cat/monst/bcn/bn02ange.htm

El Santuari dels Àngels és un dels santuaris més visitats i de més devoció de les terres gironines, i s’hi venera la Mare de Déu dels Àngels.

?

És al cim del Puig Alt al Massís de les Gavarres, al terme municipal de Sant Martí Vell (Gironès).

El santuari té un espaiós cambril, un petit orgue i una dependència per a l’exposició dels nombrosos exvots que ofereixen els pelegrins. Al costat de la capella hi ha una hostatgeria.

La festa de la Mare de Déu dels Àngels i del santuari és el 2 d’agost. Salvador Dalí va escollir aquest santuari per casar-se amb la Gala. L’edifici és una obra inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Per a més informació podeu visitar :

https://www.celra.cat/wp/descobrir-celra/itineraris/santuari-dels-angels/

L’Església de la Mare de Déu dels Àngels és una església de Barcelona. Les obres van començar el 1942, seguint el projecte de 1934. La inauguració de l’església va tenir lloc el 1950.

Inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Per a més informació podeu visitar :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Esgl%C3%A9sia_de_la_Mare_de_D%C3%A9u_dels_%C3%80ngels_(Barcelona)

L’església de la Mare de Déu dels Àngels de Llívia és una obra del municipi de Llívia (Cerdanya) que s’aixecà els segles XVI i XVII sobre d’una altra d’anterior, aprofitant-ne els materials.

Ambdós edificis estan inventariats de manera separada: l’església forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i les Torres de l’Església de Llívia estan declarades bé cultural d’interès nacional.

Per a més informació podeu visitar :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Mare_de_D%C3%A9u_dels_%C3%80ngels_de_Ll%C3%ADvia

L’església de la Mare de Déu dels Àngels de Casserres es va començar a construir l’any 1681 sobre l’emplaçament on originalment es trobava la capella del Àngel, un petit edifici del segle XIV que s’havia edificat per donar servei al llavors allunyat barri de Casserres.

En l’edifici actual, de tres naus, encara s’hi pot distingir la marca de l’arc de la capella original. L’església destaca pel seu campanar neoclàssic, de més de vint-i-tres metres d’alçada, i pel gran retaule barroc de 1704, obra de Segismon Pujol. Avui ja restaurat, el retaule va patir alguns desperfectes durant la Guerra Civil.

Per a més informació podeu visitar :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Mare_de_D%C3%A9u_dels_%C3%80ngels_de_Casserres

Església de la Mare de Déu dels Àngels d’Ulldecona, un cop conquerit aquest territori als musulmans, el castell d’origen andalusí d’Ulldecona, va romandre sota la protecció de la família Montcada.

El 1173 Guillem de Montcada el va cedir a l’orde de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem, donació que fou confirmada el 1178 per Alfons I. Més endavant, el 1191,

els hospitalers hagueren de posar altre cop el castell sota la protecció dels Montcada, per motius estrictament defensius.

Per a més informació podeu visitar :

https://www.castellscatalans.cat/imatges/ulldecona.pdf

Església de la Mare de Déu dels Àngels de Sant Martí de Centelles

El 1952 s’inaugura l’Església de Nostra Senyora dels Àngels en el sector de l’Oller, on es feien en aquella època xalets en el sector de l’Oller i pròxim a la seva masia de Sant Martí de Centelles.

Per a més informació podeu visitar :

https://www.flickr.com/photos/cinglesdeberti/5315848922

Santa Maria de Cornet de Sallent , és una església romànica de Cornet, al municipi de Sallent (Bages). S’hi venera la Mare de Déu dels Àngels, que és la patrona de la parròquia. És una obra inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Per a més informació podeu visitar :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_de_Cornet

 El quadre de la Mare de Déu dels Àngels va ser donat per la Sra. Maria Castelló i Rodón al Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre, la peça degudament restaurada pot ser venerada a l’església del gremi. Aquest  bell quadre s’acabà de restaurar l’any 2000 pels Serveis de Restauració de la Generalitat de Catalunya als tallers de Sant Cugat del Vallès, on pogueren constatar que el seu autor fou Francisco Massip A. de l’escola del valencià Juan de Juanes.

Per a més informació podeu visitar :

http://gremidepagesos.cat/el-patrimoni/mare-de-deu-dels-angels

Els àngels de la gloria, un concert per Nadal:

Els àngels allà la Glòria

joiosos canten la nova

i el ressò de les muntanyes

espargeix son cant d’amor

Gloria in exelsis Deo

Correm-hi, pastors, correm-hi

A besar son front de neu

Bo i dansant tots plens de joia

D’aquest cant que sona arreu

Gloria in exelsis Deo

Podeu escoltar la cançó a :

https://www.youtube.com/watch?v=ZQ6314GFT40

 

Adaptació al Text : Ramon Solé

Imatges : Viquipèdia i Arxiu Rasola

Article dedicat a Àngels García-Carpintero Sánchez-Miguel – Per ser un Àngel diferent 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s