Les Tres Xemeneies del Paral-lel de Barcelona

Les Tres Xemeneies estan ubicades al límit del districte de Sants-Montjuïc, les Tres Xemeneies son una construcció exempta que es troba flanquejat per les antigues oficines de Fecsa-Endesa al bell mig dels Jardins de les Tres Xemeneies, parcel·la delimitada per l’Avinguda del Paral·lel i els carrers de Cabanes, de Vilà i Vilà i de Palaudàries.

Les Tres Xemeneies són l’últim vestigi d’un complex industrial molt més gran avui desaparegut

.

Us passo la seva història :

  • La Sociedad Española de Electricidad, fundada l’any 1881, formava part d’aquelles instal•lacions destinades a la producció d’energia elèctrica que proliferaren a la rodalia de la ciutat al tombant de segle.
  • Les obres de la seva central tèrmica, ubicada a l’Avinguda del Paral•lel, s’iniciaren el 1883 a càrrec de l’enginyer Narcís Xifra i Masmitjà i del mestre d’obres Domènec Balet i Nadal.
  • Però no va ser fins al 1896, quan l’empresa ja es coneixia com Compañía Barcelonesa de Electricidad, que es construí la primera xemeneia.
  • Les altres dues serien construïdes el 1908 i el 1912 com a conseqüència de l’increment de la demanda.
  • L’any 1919 la central del Paral•lel, que el 1911 havia estat adquirida per l’enginyer canadenc Frederick Stark Pearson, fundador de “La Canadenca”, es convertí en l’escenari d’un dels principals capítols del moviment obrer català, la Vaga de la Canadenca.
  • A mitjans de la dècada de 1950, aprofitant els baixos preus del petroli, la central passà a emprar com a combustible fueloil.
  • El 1987 la central fou desmantellada per causes ambientals i de seguretat.
  • A partir de llavors, es procedí a l’enderroc de l’antiga central, a excepció de les xemeneies, que quedarien encaixades dins la nova seu social de Fecsa-Endesa, dins d’una parcel•la reconvertida en parc públic.
  • Les obres de reconstrucció i remodelació de la parcel•la es desenvoluparen entre 1988 i 1995 i anaren a càrrec del despatx “RGA arquitectes”.

Es tracta de tres construccions aïllades que han esdevingut una fita visual i el símbol identitari del barri de Poble Sec.

Cadascuna de les xemeneies mesura 72 m d’alçada i fins a 4 m de diàmetre.

Es tracta de grans construccions troncocòniques fetes íntegrament en maó vermell sobre basaments paral·lelipèdics del mateix material.

Els fusts de la xemeneia es troben en l’actualitat enfaixats amb anelles metàl·liques que contraresten les moltes esquerdes i pèrdues d’aplom causades per la degradació de llurs materials.

Les superfícies exteriors de les xemeneies no presenten cap ornamentació, més enllà del cornisament en forma de barbacana circular que corona la desembocadura de les xemeneies.

En l’actualitat, una escala metàl·lica recorre tota l’alçada de les xemeneies fins a arribar a una plataforma, també metàl·lica, als peus d’aquest cornisament.

Informació del canvi que actualment s’està portant a terme la construcció d’unes noves edificacions que envoltaran les Tres Xemeneies :

https://www.ara.cat/societat/Tres-Xemeneies-proxim-canvi-Parallel_0_2173582670.html

Les Tres Xemeneies és una obra eclèctica de Barcelona protegida com a Bé Cultural d’Interès Local

.

 

 

Recull de dades : Ajuntament de Barcelona, Fecsa-Endesa i Viquipedia

Adaptació al Text i Fotografies : Ramon Solé

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s