Castell – Palau de la Bisbal d’Empordà

El Castell – Palau de la Bisbal d’Empordà, està en la plaça del Castell, s/n., i dona al carrer del Bisbe, carrer de les Peixeteries i carrer Cavallers de la Bisbal d’Empordà.

La Bisbal és la capital del Baix Empordà i se situa en el centre geogràfic de la comarca. Travessada pel riu Daró, té una situació privilegiada que permet gaudir tant de la plana empordanesa com dels paratges boscosos del massís de les Gavarres. La ciutat conserva un interessant nucli de carrers estrets amb nombrosos edificis i elements arquitectònics dignes de ser visitats.

Fotografia de Manel Magrinyà

L’edifici més emblemàtic i significatiu és el seu Castell-Palau, veritable joia del romànic civil català, construït a finals del segle XI inicis del XII pels bisbes de Girona, senyors de la Bisbal. És un dels pocs exemples que es mantenen dempeus i ben conservat.

Té planta quadrada. A la planta baixa hi trobem les dependències més humils i funcionals: les cavallerisses, la premsa de vi, la presó… A la primera planta hi ha el pis noble, on trobem les dependències més luxoses i senyorials: la sala capitular on es realitzaven les recepcions i actes més importants, l’habitació del bisbe, la cuina amb una gran llar de foc i el menjador. Al pis superior, al mateix nivell que la terrassa envoltada de merlets, hi ha una capella romànica, que era dedicada a Santa Anna.

Des de la terrassa es pot gaudir d’una visió privilegiada de la zona urbana i del paisatge agrícola i rural del municipi i amb la vista cap a l’horitzó, el verd intens del massís de les Gavarres.

El castell es va ampliar el segle XIV amb una muralla exterior i altres dependències (pati d’armes, graner, quadres per al bestiar, horts…). L’únic pati d’armes de la fortalesa, avui actual plaça del Castell, conserva dos murs d’aquesta antiga muralla. La resta de dependències s’utilitzen per fer-hi activitats de caire cultural. L’any 1993 la planta baixa del castell fou objecte de recerca arqueològica, obligada pels treballs de restauració del mateix monument. Les troballes realitzades durant aquesta intervenció foren molt importants i d’una diversitat remarcable; entre d’altres destaquen la descoberta del pou, la cavallerissa, dues sitges anteriors a l’edifici del castell i una premsa de vi.

Per a mes dades històriques del Castell-Palau de la Bisbal, podeu consultar a :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_la_Bisbal

L’Oficina de Turisme de la Bisbal us indicarà l’horari de les visites al Castell – Palau de la Bisbal.

 

 

Text : Joaquima Pellicer i Solà

Fotografies : Manel Magrinyà , Joaquima Pellicer i altres

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s