Sant Sadurní de Collsabadell és una església romànica de l’antic poble de Collsabadell, al municipi de Llinars del Vallès.
Situada aproximadament a dos quilòmetres de Llinars, damunt el cim d’un turó a la banda septentrional de la serra del Corredor, es troba aquesta joia arquitectònica envoltada de bosc.
L’edifici palesa diferents moments constructius. La nau central és coberta amb volta de canó apuntat (segle XIII). Hi ha quatre capelles laterals i presbiteri i una capella a la dreta, més recent.
Campanar de planta quadrada de pedra de fil granítica, formata per tres cossos, gàrgoles en el superior i coronat per merlets. Se situa damunt una capella coberta amb volta de creueria.
A l’exterior, al nord, restes romàniques de carreu de granit i arcuacions cegues de tipus llombard. L’absis primitiu era rodó. La porta és rectangular.
Aquesta església posseeix una característica arquitectònica que li confereix exclusivitat, una semitorre circular incrustada al campanar que dóna accés al segon pis mitjançant una escala de cargol.
Des de fa anys la seva Font natural és seca, rep aigua de xarxa.
Us passo la seva historia mes important :
- S’esmenta l’any 998 en el cartulari de Sant Cugat
- Com a Parròquia la notícia més antiga ens la dóna un document de l’any 1040, en el qual el bisbe Guislabert de Barcelona dóna a la Canònica de la Seu de Barcelona diverses esglésies, entre elles “Sancti Saturnini de Collum Sabadello”.
- Va pertànyer a la canònica de la seu de Barcelona.
- L’edifici és del segle XI.
- Es va portar una reformar al segle XIII.
- Posteriorment, als segles XVI-XVIII, es van afegir les capelles laterals i el campanar.
- La casa rectoral, que fa costat a l’església, és un edifici construït al segle XVI.
- L’any 1736 es va refer la façana.
- El 1786-87 es va reconstruir el presbiteri, fent-lo més gran.
- A principis del segle XX es va afegir una capella.
- En aquesta església s’hi establí l’any 1977 una petita comunitat de monges cistercenques procedents de l’abadia de Vallbona de les Monges.
Sant Sadurní de Collsabadell, està inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
Recull de dades : Ajuntament de Llinars del Vallès i Viquipèdia
Adaptació al Text i Fotografies : Ramon Solé