Sant Mamet de Corró d’Amunt

L’Església de Sant Mamet , esta situada en  Corró d’Amunt, municipi de  les Franqueses del Vallès , al costat de la carretera de Cànoves a les Franqueses, i front a una antiga masia, pintada de blanc.

És una església de nau única. L’absis està orientat cara a l’est i té forma quadrada. La nau està coberta amb volta de mig canó. Les capelles laterals són posteriors a la construcció originària.

A la banda dreta es situen dues capelles, la primera sota el campanar, està coberta amb voltes d’arcs i en el centre hi ha una clau amb la representació de la Mare de Déu del Roser del segle XVI amb la imatge esculpida a la clau.

A la banda esquerra hi ha dues capelles més, s’obren en arcs de mig punt.

La façana principal té una porta allindada, al damunt hi ha una fornícula feta amb arc conopial amb la inscripció: “ECCE   OMO”, i sobre d’ell una finestra d’ull de bou.

Està coberta amb dues vessants desiguals.

Sobresurten per damunt de la teulada un comunidor i un campanar quadrat amb quatre obertures, ambdós estan coberts amb teulada a quatre vessants.

Us faig unes dades de la seva historia :

  • L’any 1098, en el testament d’una dona anomenada Tuitgarda, que li féu una deixa de dos mancusos per la seva obra, hi ha una única referència a la parròquia de Corró d’Amunt. Tuitgarda féu una deixa semblant a l’església de Marata.
  • L’església és d’origen romànic, probablement del segle XII, del qual només queda el mur de migdia amb una ornamentació de dents de serra.
  • Ha sofert grans canvis al llarg dels segles XVI i XVII.
  • Les capelles als peus de la nau i les del presbiteri es daten al segle XVIII, mentre que les altres són del segle XVI.
  • La planta original tenia un absis orientat -estranyament- a ponent que va ser substituït al segle XVIII per un acabament rectangular amb la nova portalada quadrada amb una llinda amb una inscripció.
  • El portal està datat l’any 1582.
  • Durant la guerra del 1936 va ser bastant destruïda, es varen cremar els retaules dels sants Cosme i Damià, i el de la Mare de Déu del Roser, i a més varen desaparèixer gairebé tots els altars.
  • Durant els anys 1940, es derruí l’antic cementiri que estava adossat al mur de llevant.

Si no la coneixeu L’Església de Sant Mamet, val molt anar-hi.

 

Recull de dades, Adaptació al Text i Fotografies : Ramon Solé

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s