La Muralla de Caldes de Montbui – 1ª part

A Caldes de Montbui, podem contemplar  una part de La Muralla que és d’origen medieval.

En 1102, es documenta l’existència d’una muralla que protegia la vila, encara que ha sofert al llarg de la història moltes destruccions i posteriorment reconstruccions i restauracions.

Els portals primitius eren els quatre que marcaven els quatre punts cardinals, però al segle XVIII eren cinc;

tots els portals tenien una capella on es deia missa.

Es conserva un document gràfic que mostra el traçat de les muralles poc abans que fossin enderrocades; és el “Plan Geométrico de la Villa de Caldes de Montbuy”, del 1840.

Sabem que a mitjans del segle XIX s’emprengué la remodelació i l’engrandiment del recinte urbà perquè havia crescut molt el nombre d’habitants i part tant, d’un nombre d’edificacions.

Durant la Tercera Guerra Carlina (1872-1875), es va elaborar un pla de fortificació de diferents viles entre les quals es troba Caldes de Montbui; per fer això es va encarregar un informe al cos d’enginyers, concretament a Buenaventura Muñoz. Possiblement alguns panys de muralla que es conserven correspon a aquesta fortificació, construïda després de l’any 1874.

En el projecte de millora urbana de la zona del Molí de l’Esclop de fa pocs anys en rere, va comportar l’execució d’un seguiment arqueològic dels moviments de terres que s’anaven efectuant.

L’extracció dels nivells d’enderrocs i runa va permetre recuperar totalment la planta del molí de l’Esclop i un nou tram de 27,40 metres de Muralla, incloent una bestorre i les restes del portal de Santa Susanna, que ja vàrem dedicar un article a aquesta capella.

Nota : Totes les Fotografies corresponen a la part de la Muralla entre la Capella de Santa Susanna i el Molí de l’Esclop.

 

Recull de dades, adaptació al Text i Fotografies : Ramon Solé

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s