La Masia – Fortificada de Can Puig de Lliçà d’Amunt

Can Puig és una masia fortificada, situada en el carrer Costa de can Puig, barri de la Sagrera, de Lliçà d’Amunt, està formada per un conjunt d’edificacions, envoltada per murs a la banda sud, que li donen un caire fortificat.

L’edifici més peculiar de tots els conservats és el que està situat davant la masia mirant cap a l’església, adaptat al desnivell del turó.

La seva situació en un punt estratègic, dalt d’un turó al costat de l’església, i els murs defensius que envolten la casa, fan pensar que el casal podria haver estat bastit sobre una primitiva construcció de defensa.

Es tracta d’una construcció annexa utilitzada com a pallissa, quadres, corts i galliner, però que en un temps havia tingut finalitats defensives, ja que en tot el perímetre dels murs encara es poden veure les espitlleres. Aquest annex, que és de planta irregular, en l’angle que mira al sud-oest, té una mena de torre amb planta amb tendència a ser circular. La coberta és d’una vessant sobre bigues de fusta, i els murs de tot el conjunt són de paredat de còdols, molt ben disposat en la part inferior.

Us passo la seva Història :

  • Les primeres notícies de la masia daten de 1197.
  • Se sap que va ser reformada el any 1667
  • Durant l’època moderna els Puig van continuar ocupant càrrecs de govern en el si de la baronia de Montbui, fins i tot van obtenir càrrecs de poder reial, com fos el cas de Pau Puig, que va ser nomenat col•lector de l’impost de l’Excusado de Lliçà d’Amunt l’any 1771.
  • I novament reformes de consolidació a l’any 1943.

Els propietaris de Can Puig van formar un patrimoni notable que es va transmetre des dels seus orígens amb la intenció de garantir-ne la seva integritat i la seva continuïtat al llarg del temps. L’economia familiar va passar per diversos moments, però amb un patrimoni tan notable, fins i tot les etapes més crítiques de la història rural catalana es van poder superar, tot i que recorrent a alguna forma d’endeutament com eren els censals morts –una forma de crèdit-.

Can Puig està inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

 

 

Recull de dades, adaptació al Text i Fotografies : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s