Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri

El Santuari de Montserrat de Montferri va ser projectat i començat a construir entre els anys 1926-1928. Aquest Santuari de la Mare de Déu de Montserrat és propietat municipal, està adscrit a la parròquia de Sant Bartomeu de Montferri.

El terreny va estar cedit per la família Vives de Montferri, un  membre de la qual D.M. Vives, jesuïta,  va ser el promotor de l’obra.

L’any 1930 s’aturaren les obres del santuari  per manca de recursos econòmics, tot i que els materials emprats eren senzills i la mà d’obra era bàsicament obtinguda pel sistema de prestació personal dels veïns del poble, i també per causa de la guerra civil, que en van malmetre part de l’estructura, anys mes tard, va caure a terra a causa d’una ventada, i va entrar en un estat d’abandó.

S’iniciaren obres de restauració i consolidació durant el 1987 sota la direcció de Joan Bassegoda i Nonell (arquitecte) i Josep Cendrós (constructor).

El Santuari,  es troba a la part nord-est de Montferri, a uns 380 metres. És situada damunt d’un tossal de 50 metres d’alçada. El projecte aprofitava el desnivell del tossal fent-hi avançar una part de la construcció (la corresponent al cambril de la Mare de Déu), que s’unia al pendent del terreny mitjançant arcs parabòlics.

L’espai de l’església és centrat per una cúpula que inclou el presbiteri. La planta devia estar formada per un conglomerat de triangles. Els elements predominants en la construcció són els arcs parabòlics, els reixats de les finestres, i la sobrietat amb què s’hi combinen els materials emprats: ciment pòrtland i arena.

Cal destacar les formes arrodonides de les roques de la muntanya de Montserrat.

Finalment va poder ser inaugurat l’any 1999 !  El Santuari de la Mare de Déu de Montserrat , és un monument protegit com a bé cultural d’interès local del municipi de Montferri .

També, podeu visitar el Castell de Rocamora :

 

Recull de dades, adaptació al Text  : Ramon Solé

Fotografies : Fidel Rodríguez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s