El Celler Cooperatiu de Sant Cugat del Vallès

El Celler Cooperatiu de Sant Cugat és un edifici modernista del 1921 projectat per l’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet al municipi de Sant Cugat del Vallès .

Està situat entre els carrers de Balmes i Sant Medir i Passatge de la Cooperativa.

L’edifici original del Celler Cooperatiu, està format per dues parts principals,

El pati de l’abocador i els tres carrers de tines.

El pati de l’abocador és un cos porticat i la seva coberta està feta amb voltes a la catalana de rajola amb arrebossat de ciment pòrtland.

Descansa sobre uns arcs construïts amb totxo aplantillat.

Els carrers de tines estan situats en una gran nau rectangular, la coberta de la qual descansa en uns arcs parabòlics de fusta.

El material de construcció és el totxo vist, utilitzat també per a decoració com en els respiradors de les tines en la paret exterior i en una espècie de fris que recorre l’edifici en la part exterior.

Cal destacar que els maons que intervenen en la primera etapa constructiva dels elements de l’edifici no són normalitzats, sinó que es van fer amb plantilles especials per adaptar-los a les formes que exigia la configuració d’arcs i pilastres, on Martinell es recreà especialment per cridar l’atenció vers la seva majestuositat i amplitud.

La Historia del Celler Cooperatiu de Sant Cugat del Vallès :

  • L’any 1921 s’aprova la construcció d’un edifici per el “Sindicato Vitivinícola y Caja Rural de Sant Medir”. S’aproven els primers estatuts constituint la cooperativa amb un crèdit de 50.000 ptas.
  • Es construeix el celler.
  • Durant els primers 20 anys no es cobreixen els carrers de tines.
  • Als voltants de 1936 segons un decret de la Generalitat s’ajuden tots els sindicats de Sant Cugat
  • En una segona etapa als anys 40, s’hi va emprar totxo normal per bastir els pilars i les encavallades sense cap mena d’interès
  • És el 1942 quan torna a ser Cooperativa Vinícola. S’han fet noves naus que són utilitzades per a Cambra Agrària.
  • Es van fent més tines i es cobreix l’any 1948.
  • L’any 1992 és fa el traspàs de la sala d’elaboració a la ciutat.
  • Es varen enderrocar gairebé totalment l’any 1995 per fer-hi unes galeries comercials i un bloc de pisos.

Aquest edifici és el Museu : El Celler Cooperatiu de Sant Cugat del Vallès.

On podreu veure fotografies i esquemes explicatius del seu funcionament.

Es pot ser visitat :

L’edifici del Celler Cooperatiu,  forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

 

Recull de dades, adaptades al Text i Fotografies : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s