La Granja Soldevila de Santa Perpetua de la Mogoda

La Granja Soldevila és una construcció característica del modernisme menor de principis del segle XX i un dels edificis nobles més reeixits de Santa Perpètua de Mogoda .

De fet aquesta Masia té el seu origen, a les darreries del segle XI i principis del segle XII, aquest mas se li coneixen diferents noms que s’identifiquen amb els diversos propietaris que ha tingut el llarg dels segles, estat anomenat des de mas Perera, mas Bruguera, mas Granollachs fins a torre d’en Bru i per últim, com dèiem, Granja Soldevila.

Veiem la se va historia des de que la Família Soldevila compra la masia :

  • L’any 1874, Pere Soldevila, empresari tèxtil de Barcelona, comprà la casa amb 40 hectàrees de terreny.
  • Dos anys més tard moria i deixava com hereu el seu fill Lluís; fou, però la seva mare qui s’ocupà de tirar endavant la indústria agroalimentària basada en l’elaboració de làctics
  • Es produïen ous, mantega i formatges que es distribuïen amb la marca comercial Granja Soldevila, registrada l’any 1892. Uns anys desprès, el negoci van créixer amb l’obertura d’una granja a Olot i un centre de recollida i pasteurització de llet a Vic
  • El mes de juny de 1897, patentaven la invenció d’un “procedimiento para la preparación de la Leche de animales a fin de hacerla semejante a la de la mujer”, és a dir, un procediment per a la preparació de la llet maternitzada
  • Amb la marca comercial de Granja Soldevila registrada des del 1893 s’obren al llarg d’aquells anys diversos establiments a Barcelona que distribuiran part dels productes produïts a Santa Perpètua de Mogoda.
  • Entrem en el segle XX, els Soldevila transformaren la masia en una residència d’estil modernista a finals dels anys vint. El poder econòmic d’aquesta família queda ben pales en l’ornamentació modernista: les llars de foc de marbre, els arrambadors de ceràmica, els vitralls i treballs de forja a les baranes.
  • Durant la Guerra Civil la granja fou col·lectivitzada i rebatejada amb el nom de granja Germinal del Vallès. Es va utilitzar per concentrar totes les vaques del Vallès i la fresquera dels formatges es va usar com a refugi antiaeri.
  • Al final de la guerra la família Soldevila recupera la propietat.
  • Als anys setanta el govern franquista promou el Pla de Santa Maria de Gallecs que incloïa els termes municipals de: Santa Perpètua de Mogoda, Mollet del Vallès, Parets del Vallès, Palau-solità i Plegamans i Montcada, amb la intenció de construir una macro ciutat dormitori. El govern expropia de manera forçosa la granja tot i que aquesta no formava part del terme històric de Gallecs.
  • L’any 1985, l’INCASOL, cedeix la granja Soldevila a l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda per a usos propis.

Actualment la Granja Soldevila acull diversos serveis municipals com la Regidoria de Cultura, la Regidoria de Promoció Econòmica i Ràdio Santa Perpètua.

També s’ha convertit en el centre cultural de Santa Perpètua de Mogoda on s’apleguen l’Escola de Música i Dansa, l’Espai de les Arts, el Museu Municipal, les sales d’exposicions i la Biblioteca Josep Jardí.

Per dels antics terrenys, ara els ocupa El Parc Central de Santa Perpetua de Mogoda.

 

 

Recull de dades, aplicació al Text  i Fotografies : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s