La Fabrica Can Ricart de Barcelona, a l’espera del seu futur…!

La fàbrica d’estampats Can Ricart es va construir al 1864, quan les fàbriques ocupaven la zona entre el carrer de Sant Oleguer i Sant Pau del Camp.

La fàbrica de can Ricart, dissenyada per arquitectes com Josep Oriol i Bernadet i Josep Fontserè i Mestre, durant la seva història, va tenir diferents usos des de magatzem de teixits o escola fins a petits tallers o habitatges, avui presenta unes grans naus, des dels anys noranta abandonades.

El conjunt fabril va estar format per un sistema de naus, carrers i places. Els elements més destacats del conjunt són les xemeneies, la torre del rellotge i les naus anteriors al 1930.

Veiem la seva Historia :

  • Entre els anys 1853 a 1860, la fàbrica presentava una tendència neoclàssica. La façana principal estava orientada al sud-oest, formada per quatre quadres amb dos quadres més disposades de manera perpendicular. Sembla que el sistema utilitzat als murs fou el paredat i el sistema de suport de les cobertes s va fer mitjançant encavallades de pont de fusta.
  • En canvi, del 1860a 1877), Josep Fontserè, inicià un seguit d’obres amb ampliacions i reformes de les naus per tal de dotar-les d’un caire més fabril, també va introduí el maó cuit per les parets i la utilització de columnes de fosa i encavallades metàl•liques. Fontserè es centrà en la construcció de la torre i d’un edifici on s’instal•laren els corrons d’estampar.
  • En 1877, es construïren dues noves quadres mantenint les mateixes característiques constructives que en l’etapa anterior.
  • Durant l’any 1907, es va instal·lar una instal•lació d’una nova caldera de vapor, la renovació del sistema energètic i la construcció d’una sèrie d’edificacions noves al sector oriental.
  • A partir del 1922, es construeixen noves edificacions annexes i es fan modificacions a l’interior de les naus degut a ala dinàmica encetada pels prioritaris de llogar naus a altres empreses

Can Ricart, mostra de les successives generacions d’activitat dins del patrimoni industrial del Poblenou de Barcelona, ha de ser conservada en el seu conjunt per evitar perdre l’essència del seu entramat de fàbrica del segle XIX del barri i de Barcelona en si.

I el seu futur? Us passo informacions aparegudes en aquesta última dècada .

Informació apareguda en El PUNT AVUI, amb data 4 de setembre de 2013 :

http://www.elpuntavui.cat/article/2-societat/5-societat/674741-la-fabrica-de-can-ricart-del-poblenou-sera-seu-de-la-ub.html

El País, és fa ressò dels seu futur en un article del 4 de juny de 2015 :

https://elpais.com/ccaa/2015/06/03/catalunya/1433363882_048026.html

Per últim , La Vanguardia va dedicar un reportatge el dia 3 de març de 2016, a la antiga Fabrica de can Ricart :

http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20160303/40167900815/can-ricart-poblenou-barcelona-lento-renacimiento.html

Estem a principis del 2018, La Fabrica Can Ricart de Barcelona, està en cara avui, a l’espera del seu futur…!

 

Text i fotografíes : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s