Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes de Barcelona

Podem accedir des de l’avinguda de Pedralbes, on està  la Creu de Terme de Pedralbes, que ja us vaig fer un article el passat dia 2 de gener de 2018

Hi ha un jardins fora de muralla, després d’on grans esglaons, farem l’entrada per un portal o porta inferior,

a l’esquerra hi ha unes cases que antigament i com si fora un poble,

havien : la fleca, la carnisseria i d’altres dependències, i posteriorment han seguit pertanyent al monestir dedicades a altres usos.

A la nostra dreta, ens crida l’atenció una casa que dona a la cantonada entre la baixada del Monestir i la plaça del Monestir,

es coneguda com “el Conventet”, que actualment queda fora del recinte del monestir però que fins a la desamortització n’havia format part.

Va ser construït el 1329 per allotjar la comunitat de frares menors que es cuidaven de l’assistència espiritual de les monges del monestir.

És un edifici amb un petit claustre i l’arquitecte Enric Sagnier el va reformar el 1919 incorporant-hi elements romànics procedents de la desapareguda església de Santa Maria de Besalú, molt visibles a l’exterior.

És de propietat privada, pertanyent, de fa ja molts anys, a la família Gòdia.

El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes és un dels edificis més representatius i valorats de l’arquitectura gòtica a Barcelona.

Fundat l’any 1327 per la reina Elisenda de Montcada per donar suport a l’orde de les monges clarisses.

El 1983 es va obrir al públic com a museu i lloc d’interès cultural.

En l’actualitat, un dels atractius més especials del monestir és l’accés que el museu permet a la vida quotidiana de la comunitat de les clarisses.

El conjunt del Museu-Monestir de Pedralbes comprèn l’església i el monestir, que gira entorn de l’espaiós claustre de tres plantes envoltat de les estances principals: el Dormidor, el Refetor, la Sala Capitular, l’ Abadia i les Cel·les de dia, 

una de les quals conté les meravelloses pintures murals de Ferrer Bassa, així com nombroses obres d’art, objectes litúrgics i mobiliari que la comunitat de clarisses ha anat aplegant al llarg de segles de permanència al monestir.

L’església, d’una sola nau, alberga la tomba on descansa la reina Elisenda, amb una estàtua jacent que la presenta adormida en la pau de l’entorn.

El claustre, de tres pisos d’alçària i al voltant del qual s’articula el monestir, està considerat el claustre gòtic més gran del món, i té un preciós jardí medieval on destaquen les herbes medicinals.

  

En diferents llocs d’aquest espai, podreu veure l’Escut, senzill per ho en el seu temps, va ser destacat, per la seva importància !

El recinte del monestir, està declarat conjunt històric nacional.

 

Recull de dades, confecció del Text i Fotografies : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s