Historia del Temple Expiatori de la Sagrada Família de Barcelona – 1ª Part #

Si preguntéssim :  Sabeu on esta La Sagrada Família? a gent de diferents Països i Continents, molts en dirien que està : a Barcelona. Des de que es va començar a construir-se fins ara, milers i milers de persones d’arreu del mon cada any l’ha visitat i admirat.

Aquesta Església o Temple monumental se li diu “ Expiatori”, perquè es construïa gracies a donatius de la burgesia catalana i de la gent del poble, entre tots cada dècada es veia engrandint-se mes i mes. En l’actualitat hi ha un preu d’entrada pel seu accés per ser visitada.

En la primera part, destinaré a comentar-vos la seva historia des del inici de la construcció fins la tràgica mort d’Antoni Gaudi; i demà, en la segona part, veurem ja en temps mes moderns com ha crescut aquesta gran obra no finalitzada…

1904- pastura de cabres a prop del Temple

Retrocedim en el temps, i iniciem la seva Historia :

 • Any 1866, el Senyor Josep Maria Bocabella Verdaguer funda l’Associació Espiritual de Devots de Sant Josep.
 • Any 1874, promou la construcció d’un temple dedicat a la Sagrada Família; atorga i fa el disseny del projecte l’arquitecte diocesà Francisco de Paula del Villar.

  Any 1905

 • Any 1881, l’Associació compra una parcel·la de terreny de 12.800 m², gràcies a nombrosos donatius, situant-se en el que molts anys després, serien els actuals carrers de Marina, Provença, Sardenya i Mallorca, per construir allí el temple.

  Any de la primera pedra

 • El 19 de març de 1882, dia de Sant Josep, és posa la primera pedra en un acte presidit, pel bisbe  Josep Urquinaona. El primer pas va ser la construcció de la Cripta, que en aquell any passa en mans d’Antoni Gaudi.
 • Any 1 889, la Cripta va ser acaba i s’inicia l’àbsida i claustre. A les hores Gaudi comença a plantejar-se fer una obra mes gran i digne, una Iglesia de grans dimensions, i torres de gran altura, gràcies a un donatiu molt elevat anònim.
 • Any 1892, comença els ciments per la fatxada del Naixement.
 • Any 1894, queda finalitzada la fatxada del àbsid.
 • Any 1899, queda finalitzada el portal del Rosario amb l’ accés pel claustre.

  Any 1907

 • Any 1909, Gaudí fa construir les Escoles Provisionals de la Sagrada Família, destinades als fills dels nombrosos treballadors que participant en la construcció del Temple i als nens/es del nou barri que formen part de la parròquia.
 • Any 1911, Antoni Gaudi projecte la fatxada de la Passió.

  Any 1920

 • Any 1923, es fan les naus i cobertes.

  Any 1923

 • El 30 de novembre de 1925, finalitza la construcció del primer campanar de 100 metres d’altura de la fatxada del Naixement, dedicat a Sant Bernabé.
 • El 10 de juny de 1926, Antoni Gaudi mort en un tràgic accident al ser atropellat per un tramvia.
 • El 12 de juny de 1926, Antoni Gaudi va ser enterrat en la capella del Carme de la cripta del Temple de la Sagrada Família.

Avui finalitzem aquí aquest període de construcció a l’allarg dels anys, demà seguirem amb la segona part fins els nostres dies.

La construcció, continua…!

 

 

Recerca de dades, recull de fotografies antigues : Ramon Solé

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s