La Torre de Malla de Parets del Vallès

La Torre Malla o d’en Malla, és situada en el terme de Parets del Vallès, es una masia fortificada, correspon a l’època gòtica i esta documentada des del 904.

No obstant, anteriorment podria haver sigut una vil·la romana anomenada Villa Alzar, que defensava l’encreuament de la Via Augusta que anava a Martorell amb la via romana de Barcelona a Vic, passant per Caldes de Montbui, amb la possibilitat que l’actual Torre Malla s’hagués edificat sobre de les restes romanes o molt a prop d’elles. La seva funció principal era la defensa del camí i dels vianants i  l’explotació agrícola, des de les hores ha passant de propietari en propietari fins el dia d’avui.

Cal destacar d’aquest edifici, que es de planta quadrangular, amb dos torres de defensa, una en cada costat i avançades del habitatge, dos portals dovellats, una finestra gòtica biforada.

Disposa en una de les torres d’un rellotge de sol que podeu llegir :

“ SENSE SOL I SENSE FE – LA VIDA NO ES RES”

En el cos central de l’edifici, hi ha un medalló amb unes imatges que ens evoquen als àngels foragitant Adam i Eva en el paradís.

Havia sigut un destacable restaurant, per ho, amb el temps els propietaris s’ha decantat per un centre d’explotació agrícola important, sobre tot d’hort de verdures selectes i una important extensió de terres conreades amb cereals; en el l’any 1995 es va incorporat el calçot, convertint-se així, en un dels primers productors del Vallès.

En el camí que ve de Parets del Vallès i abans d’arribar a La Torre Malla, a ma dreta i ven visible trobem la Font i el seu Safareig, conserva dos rentadors units, un d’ells amb quatre separacions i és de punt rodó l’altra rectangular; l’aigua prové d’una mina que hi circula subterràniament, d’allí va a parar a la Font i al Safareig; actualment s’utilitza per regar les terres, esta tot bastant ven arranjat.

Sens dubte, és l’espai natural més important de Parets, dins l’àmbit de Gallecs, per anar-hi, us teniu de dirigir des de Parets del Vallès al carrer de la Llibertat, una vegada allà, continuar aquest carrer fins que s’acaba, agafeu el camí de terra que queda a la dreta i el segon trencant a l’esquerra, travesseu la riera que en general està seca i en poca estona estareu a La Torre Malla o d’en Malla.

rellotge de sol

 

Text i Fotografies : Ramon Solé

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s