La Masia de can Soler del barri dels Penitents de Barcelona, una masia per anys…

Ja de petit volia anar a la Masia de can Soler, per ho, sigui que la porta d’accés estava sempre tancada, la tenia que mirar des de la carretera de La Rabassada i els anys van passar…

Al final he anat i he entrat per la porta principal !

La Masia de Can Soler, coneguda com La Granja Soler o per  Can Gener, és una masia ubicada al torrent de la font del Bacallà.

Veiem la seva llarga historia :

  • La primera referència històrica de la masia de Can Soler es troba ja a les actes capitulars del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.
  • Amb data de 29 d’abril de 1801, la masia és citada com a casa Berengueras, àlies casa Boix. Aquest darrer nom es va conservar durant tot el segle XIX. Com és veu a tingut mols noms.
  • A principis del segle XX, Antoni Soler serà el mou propietari , per aquest motiu, se la comença a conèixer com a Granja Soler o can Soler.  A prop de la masia, hi ha una bassa que recull l’aigua de la mina de la font del Bacallà, que servia per regar els conreus.
  • Actualment la masia és un equipament de l’Ajuntament de Barcelona, mantenim l’hort i flors, que és cultiven front la casa.

Can Soler, es troba a peu de la carretera  de la Rabassada o carretera de Sant Cugat, 114, un cop passat el Club de tennis Vall Parc,  i front del tancat Restaurant Els Pins, on una pista ens porta a la masia.

També,  l’accés més adequat i amb una zona d’aparcament amplia, és des del carrer Cànoves, i un cartell ens diu el camí de terra a agafar ,

sota de la masia hi ha el camp de futbol de Penitents, actualment totalment deteriorat.

La finca de can Soler tenia o te 2.342 m², en part forestal, conserva la seva aparença original.

Segons una Web de l’Ajuntament de Barcelona, llegim :

“ La Masia té coberta de teulada àrab i a la façana encara s’hi poden veure uns notables esgrafiats.

Fins al 2000, se’n van cuidar uns masovers, i durant anys, l’antiga masia va acollir unes dependències de l’empresa municipal Barcelona Activa.

Fins no fa gaire, disposava d’uns horts, cuidats per jubilats del districte que es regaven amb una bassa de 400 metres quadrats

que s’omplia amb aigua procedent del proper i popular torrent de la Font del Bacallà.

Des del 2010, el recinte és gestionat per l’Escola d’Art Floral i Disseny de Jardins i a la construcció original s’hi ha afegit una estructura moderna realitzada en acer corten.”

Entre la finca i el camí que baixa de la carretera, podem veure un Pou amb la data de 1841

.

A Barcelona hi ha llocs i racons, com en el cas de La Masia de can Soler, que ha fet historia, i esperem,  que perduri molts anys mes…!

 

Dades estretes de l’Ajuntament de Barcelona

Text i Fotografies : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s