Una església ven antiga, de quin poble deu de ser ?

Ara i aquí veieu aquesta església, us preguntareu de quina és tracta i de quin poble deu de ser ?…

Us ho explico, correspon a l’església  i a l’antic poble de Sant Martí de Provençals, que data de l’any 1052 i deu el seu nom al vell temple dedicat a Sant Martí de Tours, i és l’origen de l’actual església de Sant Martí Vell, avui en dia al Barri de Barcelona de Sant Martí.

Veiem mes dades  sobre Sant Martí de Provençals, corresponents a una Web de l’Ajuntament de Barcelona, que ens donen una informació detallada :

“… Fins als anys cinquanta del segle XX, en aquest territori hi havia camps de conreu, unes quantes masies (Can Planas, Ca l’Arnó, Can Riera, Can Cadena) i l’església.

Al final del segle XIX pintors com Nonell, Mir, Pichot i altres hi anaven a pintar els camps i les terres dels entorns.

La antiga rectoria, amb dos rellotges de sol

El barri, com tants d’altres del districte i de tot Barcelona, es va originar com a resposta a les onades immigratòries iniciades els anys 50. Els primers dos grups d’habitatges, a banda i banda del carrer de Guipúscoa, foren promoguts per la Caixa de Pensions i l’Obra Sindical del Hogar.

L’aprovació d’un pla parcial del sector, l’any 1958, va accelerar la urbanització dels carrers i va possibilitar la culminació edificatòria, amb la multiplicació de grans blocs d’habitatges. En resultà un barri amb una alta densitat de població i una manca total d’equipaments i serveis.

Gràcies a la perseverança de la reivindicació veïnal i a la democratització dels poders públics, el barri ha cobert aquells greus dèficits. En són mostra ben palpable l’arribada del metro i la urbanització de la rambla de Guipúscoa, entre altres importants millores al barri.”…

Com veiem, en petits racons de Barcelona, encara es pot sentir i gaudir d’escenaris antics d’abans de la Barcelona actual … perdràs per uns instants,  a un silenci de segles en rere…per tornar a la vida quotidiana i al sortir veure grans cases i multitud de cotxes per aquest vell barri de Sant Martí de Provençals.

 

Dades històriques : Ajuntament de Barcelona

Text , adaptació de les dades i Fotografies : Ramon Solé

Un pensament sobre “Una església ven antiga, de quin poble deu de ser ?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s