La masia de La Torre del Fang de la Sagrera a Barcelona

La Torre del Fang, està situada al carrer Clot, 228 cantonada amb carrer Espronceda. Es una masia del segle XV reformada en segles posteriors, que va des de una masia modesta fins a la gran Torre que podem veure avui en dia, per tant presenta diferents estils segons el segle de la seva remodelació.

Tenim que Hi ha finestres de traça gòtica, amb arcs conopials i permòdols en forma de testes, que es poden datar al segle XVI. Al segle XVIII es va dur a terme una important ampliació que va convertir la masia en una casa senyorial, amb la típica galeria de solana formada per un seguit d’arcs de mig punt.

Va ser de diferents propietaris, tots ells destacables en la Barcelona d’aquell temps, per exemple, en l’any 1423 el propietari va ser un famós Banquer, Galzeran de Gualbes, membre del Consell de Cent. Durant un període van fer estada una congregació religiosa.

La Torre del Fang tenia una gran extensió de terreny per us agrícola i de vinyes, que va perdurar fins a  1922, a partir de les hores La Torre del Fang, la va adquirir ” Fomento de Obras y Construcciones”, bàsicament per oficines, magatzem i tallers, que va afectar el seu interior fent modificacions importants a la seves estructura

En 1983, vaser  adquirit per l’Ajuntament de Barcelona i va evitar posteriorment que es enderroques per les grans obres de RENFE i de l’AVE., La Torre del Fang.

Hi ha la llegenda que el bandoler Serrallonga hi havia fet estada a la masia de la Torre del Fang, quan alguna vegada havia estat a les rodalies de Barcelona i que hi accedia mitjançant una xarxa de passadissos amagats sota terra.

Ara, quedem a l’espera que l’Ajuntament de Barcelona decideixi el futur de la Torre del Fang.

 

Recull de dades : Ajuntament de Barcelona

Text i Fotografies : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s