La Font del Lleó d’Aiguafreda, va tindre un passat, te un present, per ho… tindrà un futur?

Faig especial menció a l’Amadeu Pons i de la Laia, perquè ells em van invitar a fer un recorregut el passat 17/08/2017 per les Fonts per Aiguafreda i poder fer aquest article d’avui.

Paratge La Llobeta – any 1915

Si voleu visitar, La Font del Lleó, us caldrà anar al carrer de La Llobeta,16 d’Aiguafreda, si aneu amb el vostre vehicle el deixareu en aquest punt.

D’una Web de l’Ajuntament d’Aiguafreda, descriu així, La Font del Lleó :

“ Situada al costat dret del torrent de la Llobeta. L’aigua rajava d’un gros cap de Lleó i que avui encara endevinem malgrat haver estat trencada la ceràmica.

També era anomenada la Font del Xato, sembla ser perquè l’animal representat tenia el morro pla. La seva imatge va ser tant popular, que fins i tot serví per al paper moneda d’Aiguafreda.” (durant la guerra civil)

En la corba que fa el carrer, teniu que entrar pel mateix torrent de la Llobeta, en generat està sec.

A poca distancia trobareu arran de paret La Font del Lleó, des de fa anys ven seca.

L’Amadeu, a part que em va fer de guia, va desbrossar bona part de la font de la vegetació que la tapava, donat que per fer les fotografies calia fer-ho així. En poca estona, ja és podia veure com estava i com havia sigut de bonica la font. Vàrem comprendre que en el transcurs del temps i per falta d’aigua, la gent va deixar d’anar, apoderant-se la vegetació i tapant la font.

Disposa del un banc d’obra a cada costat i al centre hi ha la sortida de l’aigua i una pica semi rodona gran, tot adornat amb rajoles de colors, actualment molt malmeses. Per ho, …i el cap de Lleó, on era ?

Cal fitxar-se be, per endevinar que sobre la sortida de l’aigua hi és allí, tot deteriorat i de color verd, poc queda de la ceràmica del cap…

A un nivell superior, hi trobem tot l’antic conjunt de cases que formaven a principis del segle passat “ la colònia de La Llobeta”,

i que ven segur la font era un punt d’anada a fer Fontades…com veiem en la fotografia d’època.!

He pogut aconseguir dues Fotografies antigues, on podem apreciar com era en la Font del Lleó coneguda per aquell temps per La Font del Torrent.

Tal com us deia amb el titular, va tindre un passat, te un present, per ho, quin futur tindrà…?

Amb bona voluntat, algunes fonts s’han recuperat la seva estructura original i s’ha conduit aigua de xarxa pública al no disposar-ne, mantenint així el record de la font, com en el cas d’alguna Font d’Argentona, Cerdanyola del Vallès i altres llocs d’arreu.

 

Text i Fotografies : Ramon Solé

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s